Po rastu prometa u ožujku treći smo u EU

Autor: Jadranka Dozan , 06. svibanj 2019. u 22:00
Realno je rast u RH iznosio 8,5%/G. Stanzl/PIXSELL

Na godišnjoj razini Hrvatsku su nadmašile Irska i Rumunjska, na domaćem tržištu u plusu devet od 10 trgovačkih struka.

Objavom podataka o maloprodajnom prometu u ožujku Državni zavod za statistiku prije tjedan dana je potvrdio nastavak veoma solidne dinamike rasta potrošnje.

Jučer objavljeni Eurostatov usporedni pregled ukupnog prometa trgovine na malo u ožujku potvrdio je, pak, da u Hrvatskoj on bilježi znatno brži godišnji rast od prosjeka EU. U odnosu na lanjski ožujak, naime, ukupan je promet (promatrano prema pretežitoj djelatnosti poslovnih subjekata) u nas realno bio veći 8,5 posto (9,5 posto nominalno).

Kalendarski prilagođeni indeks maloprodaje u cijeloj EU povećao se za 2,9 posto, s tim da je u kategoriji neprehrambenih proizvoda i motornih goriva rast premašio četiri posto (4,4 i 4,1%), a kod hrane, pića i duhana 0,4 posto.  U Eurostatovu osvrtu navodi se kako je na godišnjoj razini obujam trgovine najviše porastao u Irskoj (10,8%), Rumunjskoj (9,3%) i Hrvatskoj, dok su ožujskim goidšnjim padom padom prednjačili Slovačka (-2%) i Austrija (-1%).

Promatrano prema pretežitoj djelatnosti poslovnih subjekata, u Hrvatskoj je u prva trimjeseca devet od 10 trgovačkih struka zabilježilo rast prometa, a ukupan je kvartalni promet nominalno veći 8,6, a realno 8,3% nego lani. Pozitivne godišnje stope prometa trgovine na malo kod nas se bilježe uzastopno još od rujna 2014., a u ožujku je na godišnjoj razini promet od maloprodaje porastao 5,7% realno odnosno 6,7% nominalno.

Usporedba  maloprodaje u prvom kvartalu ove i prošle godine upućuje na ubrzanje realnog rasta na 6,2% prema kalendarski prilagođenim podacima, dok je prema izvornima promet ove godine viši 5,1 posto (nominalno 5,3%).  I u narednim mjesecima na potrošnju kućanstava kao najvažniji čimbenik rasta trgovine pozitivno će utjecati rast raspoloživog dohotka i povoljna kretanja u turizmu i poboljšanja na tržištu rada, smatraju analitičari. 

Komentirajte prvi

New Report

Close