Odluka suda neće ugroziti projekt Golf park Dubrovnik

Autor: Marija Crnjak , 23. prosinac 2014. u 10:11
Maja Brinar Frenkel i Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj golf/Grgo Jelavić/PIXSELL

Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj golf, tvrdi da projekt nije ugrožen, ali upozorava na problem pravne sigurnosti.

Odluka Visokog upravnog suda RH, kojom se ukida odluka o povećanju površine za gradnju na Srđu donesena 2006. godine kroz izmjene Prostornog plana Dubrovačko neretvanske županije, ni na koji način neće utjecati na provedbu investicije Golf Park Dubrovnik, potvrdio je za Poslovni dnevnik Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj golf.

"Svi relevantni pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu da odluka suda ne utječe na projekt, koji je u punom zamahu. Naša je tvrtka osnovana 2007. godine, a naš je projekt u planu još od 2003. godine i ima konzistentnost, i ne želimo se osvrtati na sitne čarke već smo usmjereni na budućnost projekta", kaže Kusalić. Kusalić pritom upozorava kako treba obratiti pažnju na pravnu sigurnost, u čemu trebaju sudjelovati svi, od pravne države i donositelja odluka do medija."Paušalna tumačenja da će ova odluka ugroziti projekt, bez podrobnijih analiza štetna su za investicijsku klimu u Hrvatskoj. Pravna sigurnost investitora pritom je ključna za donošenje odluka, a treba imati na umu da iza ovog projekta stoje strani investitori", ističe Kusalić.

U tvrtki Razvoj golf ističu da je projekt, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 8,4 milijarde kuna, u punom zamahu. Uz golf igrališta od 18 i devet polja na Srđu je u planu izgradnja dva hotela visoke kategorije, 400 apartmana i 240 vila, a u samom početku planira se obnova tvrđave Imperial, u što investitori planiraju uložiti oko 100 milijuna. Po završetku projekta na Srđu je planirano zapošljavanje 1045 stalno zaposlenih osoba, a investitor kroz projekt planira proširiti turističku se zonu na 10 mjeseci. Također, investitor računa da će Grad Dubrovnik od poslovanja Golf Parka Dubrovnik izravno uprihodovati oko 36 milijuna kuna godišnje. Kusalić otkriva da su u tijeku natječaji za projektiranje koji bi trebali biti zaključeni do kraja godine, a u idućoj godini tvrtka bi trebala ishoditi sve potrebne dozvole kako bi mogla započeti gradnja.

Inače, odluku suda pozdravili su aktivisti udruge Srđ je naš, podsjetivši da su godinama upozoravali da je projekt na Srđu nezakonito narastao sa 100 na 310 hektara. Dok aktivisti smatraju da je ovo nova prilika za planiranje prostora na Srđu, gradonačelnik Andro Vlahušić također je istaknuo da ne očekuje da odluka utječe na planirani projekt izgradnje golf terena, smještajnih kapaciteta i popratnih sadržaja. Dubrovačko neretvanska županija je pak tražila tumačenje od Ministarstva graditeljstva kako bi saznali na koji način će unijeti ispravke u Prostorni plan.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Od čega bi živjeli neki koji ne bi ništa gradili? Da su tako razmišljali gospari sada bi stvarno samo koze tamo našle nešto za grickati pa i to vrlo malo u onom sivom kamenjaru. Treba samo paziti da se u svemu tome ne pretjera i zaboravi na ekologiju. Sve drugo su bajke za malu djecu!

Grozota da o ljudima koji su stavili glavu na panj za domovinu kad je trebalo,neki izgubili i dijelove tijela, netko danas kaže da su “..mutirajuca izraslina na hrvatskom tkivu, koja sisa krv i terorizira drustvo…”!! Domoljub je valjda ova bivša pomoćnica ministra gospodarstva koje se odrekla i vlastite vjere i sad iz “domoljubnih” razloga ide apartmanizirati brdo simbol Dubrovnika tobože za golf. Veze to nema ni sa golfom niti to može produžiti sezonu…naprotiv skratit ce je a ta klijentela otići ce u druge države koje štite svoje prirodne i povijesne znamenitosti i ne pretvaraju sve u beton.

Kad apartmanizaciju rade Hrvati, recimo Gajci, Novalja, koji nacickaju kucu na kucu, onda je sve u redu. Kad netko pravi jedno naselje sa glavom i repom, onda je to aparmanizacija. Uostalom, nece neke quasi-udruge diktirati razvoj jedne sredine. Da je po njima, koze bi brstile i dalje po onom kamenjaru, kao i zadnjih 50 godina. A sto se tice branitelja, Tvrdjava je postojala i prije njih. Od kuda njima uopce pravo, da osporavaju arhitektonska rjesenja i koce investiciju? Oni su jos jedna mutirajuca izraslina na hrvatskom tkivu, koja sisa krv i terorizira drustvo, gdje god stigne.

Kakvi su to “pravni stručnjaci” koji kažu da odluka suda neće utjecati na projekt!? ..To je cista apartmanizacija i betonizacija štetna za Dubrovnik a “golf” je dobar paravan. Bas je dami udatoj za izraelskog tajkuna stalo do Dubrovnika i Hrvatske. Sezona sa nagrdjujucom apartmanizacijom ce se prije smanjit na jedan mjesec nego povećati na 10 mjeseci! Al to njih i nije briga nego da preprodaju vile i apartmane i zarade..Pa nisu Dubrovčani toliko naivni i prighlupi

New Report

Close