Od ‘špeceraja’ do bijele tehnike i namještaja: Slavonci su lani u BiH potrošili skoro 170 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2019. u 08:32
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Što god im treba, kažu, u susjednom BiH mogu pronaći povoljnije nego u obližnjim hrvatskim gradovima.

Sve više Slavonaca u susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH) odrađuje šoping i pritom sve više troše, piše Glas Slavonije. Lani su strani državljani na izlasku iz BiH podnijeli više od 400 tisuća zahtjeva za povratom poreza na dodanu vrijednost (PDV), što je skoro 55 tisuća više nego 2017. godine.

Iznos koji su pritom tražili doseže gotovo 67 milijuna kuna. Povrat se ostvaruje na robu kupljenu u vrijednosti od minimalno 100 konvertibilnih maraka, odnosno oko 400 kuna.

Prema podacima koje je Glasu Slavonije dostavio Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, povrat PDV-a zatražen je za robu kupljenu u vrijednosti većoj od 121,2 milijuna KM (više od 460 milijuna kuna), a to je gotovo 74 milijuna kuna više nego lani.

Hrvatima, posebno stanovnicima Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, pogranična su područja atraktivna za šoping jer u BiH kupuju 17 posto jeftinije, budući da je to jedinstvena stopa PDV-a na koju kao strani državljani imaju pravo povrata. Upravo na graničnim prijelazima s BiH u tim županijama lani je zatražen povrat poreza u iznosu od 24,4 milijuna kuna, za robu koju su ukupno platili oko 168 milijuna kuna.

Slavonci u BiH kupuju sve od 'špeceraja' do bijele tehnike i namještaja: 'Osjetne uštede su na napitcima, a da ne govorimo o drugome. Primjerice, sokovi Jana koje naša djeca rado piju gotovo su upola jeftiniji, a velika je razlika i u cijeni piva. Posebice kada se nešto slavi, itekako se isplati doći – ispričao je za Glas Slavonije jedan Gunjanac koji je sa suprugom u Brčkom često kupuje.

Što god im treba, kažu, u susjednom BiH mogu pronaći povoljnije nego u obližnjim hrvatskim gradovima. Stanovnici Županje su se pak udomaćili u susjednom Orašju, pa tako preko granice toče gorivo, kupuju duhan, a tamo organiziraju čak i svadbe. Jedna je sugovornica ispričala kako u Orašju nabavlja jabuke za manje od dvije, a banane za manje od šest kuna po kilogramu.

– Doista je sve povoljno, od mliječnih proizvoda, slatkiša, tjestenine, sokova do sredstava za čišćenje. I naravno, obavezno sam svratila u Orašje po pola kilograma duhana za 11 maraka – dodala je.

Pravo na povrat PDV-a u BiH strani državljani ne ostvaruju na mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duhana. To znači da Slavonci u BiH ostavljaju mnogo više novca od iznosa dobivenog na temelju podnesenih zahtjeva, jer povrat poreza na ovu, inače vrlo traženu robu s vrlo visokim trošarinama ne mogu dobiti, zaključuje Glas Slavonije.

Komentirajte prvi

New Report

Close