Nije mi jasno kako bismo plaćali porez na milodare nedjeljom

Autor: Agencija VLM , 17. prosinac 2013. u 16:15
Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Ovogodišnju božićnu poruku biskup Mrzljak posvetio je obitelji kao zajednici muškarca i žene, a kao primjer naveo je Isusove roditelje, Josipa i Mariju.

Rezultat nedavnog referenduma pokazuje što misli naše društvo kada govorimo o obitelji. Doduše, žalosno je što je bio tako mali odaziv i što je glasala samo trećina građana – kazao je jučer varaždinski biskup Josip Mrzljak, nakon što je novinarima predstavljena njegova ovogodišnja božićna poruka.

Oružja

Kazao je i kako je na nedavnom referendumu glasao za ustavne promjene o definiciji braka kao zajednice muškarca i žene i da ne smatra da je zbog toga netolerantan.

– Pucalo se iz različitih cijevi po onima koji su govorili da će glasati ‘za’ i evo, i naši gradovi Varaždin i Čakovec glasali su protiv i mnogi pronalaze za shodno čestitati im na tome, no ja ne želim da se na tome čestita – kazao je Mrzljak, koji je i svoju ovogodišnju božićnu poruku posvetio obitelji kao zajednici muškarca i žene.

Krenuo je, prigodno, od Isusa, Josipa i Marije.

– Otajstvo i svjetlo Betlehema poručuje nam da se Bog otjelovljuje u obitelji. I iako je on Božji sin, Isus je na zemlji želio imati oca i majku – navodi Mrzljak u božićnoj poruci u kojoj upozorava kako se “svjetlo iz Betlehema nastoji nadjačati svjetlom i blještavilom naših gradova, ulica i trgovačkih centara”.

– Otajstvo Božića moći ćemo prepoznati tek kada se oslobodimo ljudskog načina razmišljanja i približimo se božjem, no čovjek 21. stoljeća nije baš spreman na to i zato je uznemiren poput Heroda, koji također nije želio prihvatiti otajstvo Betlehema, odnosno poruku da se Bog utjelovljuje u obitelji – poručuje biskup Mrzljak, koji je u božićnoj poruci govorio i o ženidbi.

Kaže kako mladići i djevojke osjećaju u sebi poziv na sklapanje nove obitelji i svi se raduju kada se to dogodi.

Porez

– Obitelj je isključivo zajednica muškarca i žene, a sve ostalo što nije takva zajednica je nešto drugo i neka se uređuje nekim drugim zakonom, a ne Obiteljskim – prokomentirao je Mrzljak.

Komentirao je i nedavne najave uvođenja crkve u sustav PDV-a.

– Nije mi jasno kako bismo plaćali porez na milodare nedjeljom. Da li bi trebali imati fiskalnu kasu za to – pita, ali kaže da će Crkva poštovati bilo kakvu odluku vezanu za porez.

Komentari (7)
Pogledajte sve

@ Umjereni,

i to ti je sve rekao drug Milanović u komitetu ?

Gdje ti držiš pamet po noći , da ti ju lisica ne pojede ?


POREZ NA MILODARE JE TEŠKA GLUPOST, BEZ OBZIRA TKO GA JE IZMISLIO. ZNAČI I PROSJACI BI TREBALI IMATI FISKALNE BLAGAJNE ! AKO JA NEKOME POKLONIM SVOJ NOVAC, TO SE NIKOGA NE TIČE, A NAJMANJE DRŽAVU. DRŽAVA JE VEĆ JEDANPUT UBRALA DEBELI POREZ I JA SAM PREMA USTAVU DOPRINIO DRŽAVI PREMA SVOJOJ FINANCIJSKOJ SNAZI I PRIČA JE ZA DRŽAVU ZAVRŠENA.

Daj, nemoj od sebe i od zdrave pameti raditi buda.u. Lako je pričati ovdje na portalu, a drugo je voditi državu. Znači, ti pokloniš 10 milijuna kuna nekome, i država nema pravo pitati o čemu se radi jer si ti kao platio porez? I molim te, nemoj vrijeđati sebe, ali i mene nekakvim preteškim glupo.tima s kojima biskup izlazi u javnost a očito mu fali inteligencije ili misli da je vlada baš tako glu.a da će nasjesti na njegove primitivne finte. Kad ja svećeniku platim neki iznos za vjenčanje ili krštenje svojeg djeteta, što je to? Milodar ili “naknada” za njegovu uslugu? Kad nazovem neki telefonski broj za akciju spašavanja ili liječenja nekog djeteta, onda na taj telefonski poziv plaćam pdv, a kada u crkvi dajem milodar svećeniku koji vozi auto koji ja nikad u životu neću moći voziti, onda je to odjednom dar koji se nikog ne tiče??? Daj, saberi se malo. Odi svojem župniku i pogledaj kakav auto vozi. Sigurno ne vozi polo ili corsu. Dajem ruku u vatru.

@zozo50
Vidim, doista si inteligentno potkrijepio svoje argumente.
Za razliku od tebe, ja sam argumentirao. Pa još jednom:
biskup iznosi bedastoće. Naime, kada 900.000 ljudi bira sdp i koaliciju da vodi državu, onda valjda bira i njihov svjetonazor. To biskup ne bi baš volio poštivati. Ali brojku od 900.000 glasača na referendumu koji su glasali ZA bi sada politička elita odjednom trebala poštivati?! Znači, oni koji su glasovali za kukuriku koaliciju, njima se ne priznaje pravo njihovog glasa, nego se sada laprda o volji birača koji su izašli na referendum kako bi u ustav unijeli debilnu definiciju braka koja ionako ništa ne rješava jer je europski sud za ljudska prava u Briselu ionako rekao da da ljudima u životnom partnerstvu treba dati ista prava kao i onima u braku. Pa ti sad lupetaj kako te volja. Većina izašlih na referendum je isto tako glasalo za ulazak Hrvatske u EU a to podrazumijeva i prihvaćanje zakona te iste EU.

…to se odnosilo na post “Umjerenog”

New Report

Close