Nedopustivo je da nemamo Vijeće za ekonomsku sigurnost

Autor: Marija Brnić , 13. siječanj 2013. u 22:00
Nadan Vidošević u emisiji Nedjeljom u dva ponovio je da su slike ulaganje/PIXSELL

Od Vlade je puno očekivao, tvrdi Vidošević i dodaje da ne kontaktira izravno s premijerom Milanovićem, ali da s ministrima.

Ja sam kriv, dopustio sam da se nabavljaju slike, no ako sam ja kriv, onda su krivi i svi šefovi Komore u 160 godina, jer su svi radili isto što i ja, branio je u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević odluke o kupnji umjetničkih slika u vrijednosti 7 milijuna kuna, koje je kritizirala i Državna revizija. Po njemu, to predstavlja društveno opravdan potez, ulaganje u opremanje 21 županijske komore i ureda u inozemstvu, nije trošak, već ulaganje. Komora je uvijek stvarala, a nada se da će tako i nastaviti kad dođu bolja vremena.

Odlične pozicije
Vidošević i ovaj put upozorava kako kriza u Hrvatskoj ne traje nekoliko zadnjih godina, već 35-40, te ga zabrinjava da i dalje nema dobre ekonomske politike i konsenzusa. "Svi se slažu da treba konsenzus, no nema odlučnosti da se napravi. A nema te vlade koja će izaći iz gospodarske krize ako ne okupi široku frontu", kaže Vidošević. Ističe kako je nedopustivo da Hrvatska ima Vijeće za nacionalnu sigurnost, a nema vijeće za ekonomsku sigurnost. Hrvatska, dodaje, danas ima odlične međunarodne pozicije, saveznici žele ulagati, no nedostaje u Hrvatskoj kapaciteta da se u teškim uvjetima ponašamo odgovorno. To zamjera i Vladi, od koje je puno očekivao. Kao šef Komore ne kontaktira izravno s premijerom Milanovićem, ali da s ministrima. Po njemu dio nacionalnog konsenzusa za oporavak gospodarstva mora uključivati i HNB.

"Ne može se guverner Boris Vujčić s premijerom družiti na Badnjak, a onda nekoliko dana kasnije preko Reutersa mu slati poruke što treba napraviti, kritizirao je Vidošević. Gleda li ekonomske parametre, kaže da je najveći pesimist, ali upozorava da se mora iskoristiti to što SAD šalje sve kapacitete prema Aziji, a da najbliži put od EU do Azije ide preko našeg teritorija. Na upit što Komora čini na poticanju nalaženja rješenja, odgovara da je ponudila u zadnjih deset godina tri razvojna dokumenta, ali nisu prihvaćena. Napominje da je uvijek otvarala vrata gospodarstvu, od izlaska na tržište Srbije do posljednjeg neuspjelog pokušaja proboja u Rusiji. Afirmirali smo, dodaje, i kupnju hrvatskih proizvoda, što sada počinju promovirati predsjednici SAD-a i Francuske. Prvi milijun Vidošević kaže kako nije nikad zaradio. Kapital koji ima stekao je kumulativno.

Za porez na nekretnine
No, uvijek je, priznaje, imao dobre prihode, a i bolje startne pozicije nego 95 posto građana. Odrekao se prava na povlaštenu mirovinu, dok u činjenici da je profitirao u zamjeni stana s MORH-om u vrijeme dok je bio ministar gospodarstva ne nalazi ništa sporno. Sve je, kaže, bilo po zakonu. Uvođenje poreza na nekretnine Vidošević podržava, vjeruje da će i time otplatiti svoj dug društvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close