‘Naš avion s investicijama izgubio se prije polijetanja’

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 24. ožujak 2014. u 22:00
Boris Vujčić, guverner HNB-a/Robert Anić/PIXSELL

Guverner upozorio Vladu da rast treba temeljiti na privatnim ulaganjima.

Ranije najavljivani hrvatski avion investicija izgubio se, na žalost, i prije polijetanja. Investicije su u snažnom padu već pet godina, kumulativno su se smanjile za 38 posto i time najsnažnije pridonijele recesiji od svih sastavnica BDP-a, istaknuo je Boris Vujčić, guverener HNB-a, na konferenciji o financiranju ulaganja u Hrvatskoj koju je središnja banka organizirala u Zagrebu s Europskom investicijskom bankom.

Izlaganja su pratila tri člana Vlade – Branko Grčić, Slavko Linić i Gordan Maras. Vujčić je kazao da su se iluzijom pokazala vjerovanja Vlade s početka mandata da će se državnim investicijama ostvariti gospodarski oporavak. "To ne znači da su javne investicije uvijek loše, iako nas povijest uči da su često vrlo neefikasne, no one ne mogu biti temelj onoga što bi trebao biti održiv model rasta. Takav model se mora temeljiti na privatnim investicijama", ponovio je Vujčić. Prema guverneru, za prelazak na novi model rasta i njegov uspjeg kritičnu važnost ima dosljedno i kvalitetno provođenje strukturnih reformi usmjerenih ka stvaranju konkurentnijeg poslovnog okruženja. HNB je, kaže guverner, od početka krize kreirao golemu količinu dodatne likvidnosti, de facto po nultoj kamatnoj stopi, te su regulatorni trošak za banke smanjili na trećinu onog iz vremena prije krize.

Vujčić priznaje da su njihove inicijative za poticanje kreditnog rasa imale djelomični uspjeh jer se nalazimo u situaciji smanjene potražnje i odbojnosti prema riziku. Ministar financija Slavko Linić dijelom se složio s guvernerom da glavni problem Hrvatske nije nedostatak kapitala, u čemu je uloga međunarodnih investicijskih banaka jako važna. "Dobar dio problema je u našoj nekonkurentnosti, skupoj državi, administraciji i presporom restrukturiranju", kazao je Linić. Ako je suditi prema porukama prvog čovjeka Zabe Franje Lukovića poduzetnici kapital zne bi trebali tražiti u bankama već na dioničkom tržištu. "Visoka razina zaduženosti ukazuje na potrebu okretanja prema financiranju dioničkim kapitalom", kazao je Luković.

Komentari (5)
Pogledajte sve

>ima razlike u kapitalu?!
pa kaj je tu sporno. to bi trebao znati diplomat 1. godine ali i to da se to ne izgovara na glas.
🙂

kaj nismo prodali avijone i aerodrom “ulagačima”

Pa ni nema otkuda poletjeti.

HNB itekako za rulanje stranih banaka i valuta može preuzeti svoju zahvalu.

HNB bi trebao braniti HR financijsku neovisnost, a ne od hrvatskih poduzeća i građana napraviti nečiju koloniju i robove.

Za to Hrvatima nije trebala država.

Mogli smo se pripojiti Rusima.

Puno bi bolje prošli.

guverner od silnih druženja s Milanovićem, nije upoznat da je premijer sve investicijske projekte smjestio u podmornicu

Ovo je tipično kritizerstvo s pazara (pijace)! Tako babe kritiziraju koje imaju mentalni sklop kritizerstva. Čak znaju reći (ono što lukavi Vučić neće izjaviti) što bi one napravile da su Vlada. Vlada ima na raspolaganju samo državni novac i taj novac jedino može ubaciti u investicije, kako bi se ‘loša klima’ investiranja popravila.
Tko je privatnom kapitalu branio da investira, ili da ide u sinergiju s državnim investicijama? Možda su naše vlade branile ruskim ili kineskim investitorima: a za zapadne investitora smo mi preskupi, osim toga mnogi su nam u zatvorima zbog korupcije…
Još je Kosorica za vrijeme Sanadera rekla – nema Družbe Adrija, a neki dan Milanović: poslije posjete američkog državnog tajnika za energetiku u vezi INE – tvrdi da ima razlike u kapitalu?!

New Report

Close