Na hrvatskoj strani Jadrana aktivno tek 15 bušotina, a na talijanskoj 180

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. svibanj 2013. u 13:23
Thinkstock

Za potencijalna nalazišta nafte i plina u Hrvatskoj zainteresirane su značajne svjetske energetske tvrtke, a novi zakon o ugljikovodicima omogućit će im realizaciju eksploatacije.

Za potencijalna nalazišta nafte i plina u Hrvatskoj zainteresirane su značajne svjetske energetske tvrtke, a novi zakon o ugljikovodicima omogućit će im realizaciju istraživanja i eksploatacije, što bi Hrvatskoj moglo donijeti prihode mjerene stotinama milijuna pa i milijardama dolara, kaže visokopozicionirani izvor iz Vlade.

U Vladi podsjećaju da je na hrvatskoj strani Jadrana aktivno tek 15 bušotina, a na talijanskoj 180. Kako je riječ o jednakim geološkim tvorbama nema razloga ne vjerovati da i hrvatski Jadran krije velike zalihe ugljikovodika, posebno plina, kaže izvor iz Vlade.

Najavljuje da nakon očekivanog donošenja zakona o ugljikovodicima u Hrvatskom saboru slijedi izrada baze podataka to jest detaljne dvodimenzionalne seizmike Jadrana i potencijalnih kontinentalnih nalazišta, za što je potrebo oko pola godine. Ti će podaci biti u vlasništvu države koja će ih prodavati tvrtkama koje se jave na natječaj za istraživanje i eksploataciju.

Raspis natječaja za istraživanje i eksploataciju trebao bi uslijediti krajem godine, a potom bi tvrtkama trebalo dodatnih šest mjeseci za analizu tako da bi prvi ugovori mogli biti potpisani sredinom iduće godine.

Samo u fazi istraživanja Hrvatska bi mogla uprihoditi nekoliko stotina milijuna dolara, a da vađenja nafte i plina nisu ni počela, tvrdi izvor iz Vlade. Dodaje da bi samo Plinacro od transporta plina mogao godišnje prihodovati milijardu kuna, a Hrvatska bi mogla dobiti mogućnost da u regiji prodaje plin koji nije ruski.

Ugovor o eksploataciji u domeni je Vlade, a provedbu bi nadzirala agencija za ugljikovodike. U slučaju ugovora o podjeli proizvoda (Product Share Agreement), provedbu bi nadziralo državno trgovačko društvo čija bi osnovna djelatnost bila istraživanje i/ili eksploatacija energetskih mineralnih sirovina.

To bi trgovačko društvo praktički obavljalo i posao trgovca pridobivanih količina, koje bi državi pripale po ugovoru.

U Vladi očekuju da će donošenje novog zakona i olakšavanje uvjeta za istraživanje nafte i plina uz očekivani ulazak stranih kompanija, probuditi i Inu za koju očekuju da će sudjelovati u natječajima.

Vladin izvor ističe da Vlada nema favorita među svjetskim kompanijama, da to nisu ni Rusi, ni američki ExxonMobil o čemu se nagađa u medijima te da će svi biti jednako tretirani.

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika kojim želi pojednostavniti administrativne procedure pri ishođenju koncesija te unaprijediti pravu sigurnost i fleksibilnost u realizaciji investicijskih projekata u pridobivanju nafte i plina.

Donošenje zakona novina je u domaćem zakonodavstvu jer je istraživanje i eksploatacija nafte i plina sada regulirana Zakonom o rudarstvu.

Najvažnija novost koju donosi novi zakon je uvođenje jedinstvenog postupka za izdavanje dozvola i sklapanje ugovora i time izravno stjecanje koncesije. To znači da se izdavanje dozvole za sklapanje ugovora i sklapanje ugovora o koncesiji provodi na temelju samo jednog javnog nadmetanja u jedinstvenom postupku.

Konačnu odluku o koncesiji donosi Vlada.

Prijedlogom zakona predviđa se formiranje agencije za ugljikovodike te u okviru nadležnosti Ministarstva gospodarstva, donošenje odluke o osnivanju nacionalnog trgovačkog društva čija bi osnovna djelatnost bila istraživanje i/ili eksploatacija energetskih mineralnih sirovina.

Investitor i Vlada mogu sklopiti jedan od ugovora koje predviđa zakon, a to su ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika, ugovor o istraživanju i eksploataciji uz obvezu plaćanja naknade i poreza ili pak kombinaciju tih dvaju tipova ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close