Istraživanje nafte i plina: Otvorena vrata Exxon Mobilu i drugima

Autor: Marija Crnjak , 09. svibanj 2013. u 11:16
Thinkstock

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, odnosno nafte i plina, čiji je cilj otvaranje tržišta, povećanje investicija u istraživanju novih izvora te konačno što jeftinija energija. Kako se pisalo, upravo taj zakon trebao bi omogućiti dolazak velike američke naftne kompanije Exxon Mobile Hrvatsku (Exxon se spominje i kao mogući ulagač u LNG terminal na Krku), no i drugih kompanija.

Investitori naime do sada nisu imali prednost eksploatacije na mjestima na kojima su istraživanjem utvrdili izvore energenata, što se ovim zakonom mijenja. Tvrtke će dobiti pravo istraživanja u roku od najviše pet godine, te eksploatacije najviše u trajanju od 30 godina. 

Izdavanje dozvole za istražne radove i dodjeljivanje koncesije bit će u nadležnosti Ministarstva gospodarstva koje bi sve odluke o dozvolama i koncesijama donosilo na prijedlog Agencije za ugljikovodike, čija se uspostava predviđa Zakonom.

"Ovim zakonom uređuje se područje koje nam daje šansu da Hrvatska po najvišim ekološkim standardima iskoristi bogatstvo koje ima, s ciljem sigurne i što jeftinije opskrbe energentima", pojasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Vlist:

Znam da to tako izgleda na papiru i izvješću za javnost ali kombinacija političari – exxon mobile je jako otrovna. Mislim da nećemo bolje proći od nigerijaca, angolaca i drugih jadnih nacija pri iskorištavanju njihovih zaliha. Ovdje se govori o eksploataciji nafte i plina u hrvatskom podmorju. Ako već nešto pripremaju neka kažu kolike su očekivane zalihe tih energenata (ispitivanja podmorja su izvršena 2011 i 2012). Kada bi imali više podataka moglo bi se raspisati natječaj a ne donositi zakon u kojem će možda i stajati ime Exxon-Mobil!

Inače, royalty za nigerijsku naftu je malo više od jednog dolara po barelu.
I….RH je večinski vlasnik INA-e.

Sramota i katastrofa. Neće biti prodaje resursa? Samo koncesija kojom se omogućava strancima da se lijepo obogate na naš račun. Koja razlika?

@bulja, INA je odavno prestala biti drzavna i kao sto je poznato hrvatska strana nema previse utjecaja na donosenje odluka. Ovo je napokon dobar potez, jer sada Hrvatska može upravljati istrazivanjem i eksploatacijom ugljikovodika putem agencije koja se treba uspostaviti. Pitanje je koliko ce im trebati da uspostave agenciju i zasto se uopce toliko cekalo s ovim zakonom?

New Report

Close