Exxon čeka novi zakon o ugljikovodicima

Autor: Marija Brnić , 24. travanj 2013. u 11:44
Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva u SAD-u/PIX

Vrdoljak obišao i General Electric Oil&Gas i Nobile Energy.

Pozitivnim vijestima nakon sastanka s predstavnicima svjetskog naftnog diva Exxon Mobilea, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak označio je početak kampanje za pridobivanje velikih igrača za nove projekte u energetskom sektoru Hrvatske.

Predsjednik uprave Exxon Mobilea Steve Geenlee prvog je dana službenog posjeta Vrdoljaka SAD-u potvrdio interes za sudjelovanje te vodeće svjetske naftne kompanije na natječaju za istraživanje nafte i plina u Jadranu. Kako Poslovni dnevnik saznaje, Exxon je u ovom trenutku zainteresiran samo za neistraženi dio Jadrana, no njegov ulazak na hrvatsko tržište sasvim bi sigurno bio dobar signal i podstrek za druge američke ulagače da razmotre potencijal i sigurnost ulaganja u Hrvatsku. O tim mogućnostima Vrdoljak je razgovarao i u State Departmentu sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za energetsku diplomaciju Amosom Hochsteinom, a jučer se na temu mogućnosti uključenja na energetsku scenu Hrvatske susreo i s predstavnicima velikih američkih energetskih kompanija General Electric Oil&Gas i Nobile Energy.

Dobri signali, kažu nam, stižu i nakon tih sastanaka, na kojima su se složili da potencijala za suradnju i projekte u Hrvatskoj ima. Sam ministar Vrdoljak iz SAD-a poručuje da su naznake ohrabrujuće, a daljnji smjer je u rukama hrvatske države koja treba raspisati natječaj za istraživanje u Jadranu, a prethodno donijeti novi zakon o ugljikovodicima.Kampanju za ulaganja i projekte u energetici Vrdoljak nastavlja i u Kanadi, u kojoj najavljuje da će imati razgovore i s tamošnjim energetskim kompanijama. Uz ministra u SAD-u je i član Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Ante Ramljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close