Misija MMF-a započela posjet Hrvatskoj

Autor: Ana Blašković , 14. svibanj 2018. u 22:00
Khaled Sakr, voditelj misije MMF-a za Hrvatsku/Marko Lukunic/PIXSELL

Ministarstvo financija bilo je prva adresa za predstavnike stranih kreditora.

U sjeni jučerašnje drame u Banskim dvorima, koja je kulminirala odlaskom Martine Dalić iz Vlade, ostao je (i) dolazak MMF-a u Hrvatsku.

Izaslanstvo Fonda predvođeno šefom misije Khaledom Sakrom u redovnom je obilasku u kojem će do kraja tjedna posjetiti niz zagrebačkih adresa. Dok je premijer branio Dalić, ali ipak prihvatio njezinu ostavku, predstavnici Fonda bili su u Ministarstvu financija.

Teme uobičajene: državna blagajna, njezino punjenje, ostvarenje rashoda, ali i kalkulacije o utjecaju najavljenih poreznih izmjena koje bi (preživi li Vlada) trebale stići 2019.

Upućeni kažu da će pitanja javnih financija biti u prvom planu, uključujući Agrokor kao lani, no da bi se pod povećalom mogla naći mirovinska reforma i državna poduzeća. Međunarodne institucije, poput Svjetske banke i MMF-a, redovito upozoravaju na njihovu (ne)efikasnost, posebice u kontekstu lepeze (para)fiskalnih davanja.

Budući da je to dio ingerencije Ministarstva gospodarstva i potpredsjednice Vlade, ostaje vidjeti tko će Dalić zamijeniti na sastancima s MMF-om (gdje je, inače, i sama radila). Osim s Vladom, izaslanstvo MMF-a ima sastanke u HNB-u, s poslodavcima, sindikatima te ekonomskim stručnjacima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close