Milanović: Promjena modela lokalne samouprave traži dogovor vlasti i oporbe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 14:56
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović poručio je danas da promjena hrvatskog modela lokalne samouprave ne može biti odluka jednog saborskog zasjedanja niti jednog mandata, već to traži dogovor vlasti i oporbe.

Premijer Zoran Milanović poručio je danas da promjena hrvatskog modela lokalne samouprave ne može biti odluka jednog saborskog zasjedanja niti jednog mandata, već to traži dogovor vlasti i oporbe.

HDZ-ov zastupnik Josip Đakić prozvao je tijekom saborskog aktualnog prijepodneva premijera i Vladu za "nedovršene i neslavno propale reformske inicijative iz Plana 21", zanimajući se što je odlučeno o reformi lokalne i regionalne samouprave, odnosno hoće li se gasiti županije ili općine, kao što se najavljivalo.

"Ne znam kako se to 'zgasi' županije ali mislim da treba prije svega 'zgasiti' hrvatski Ustav, a to ne možemo sami bez vas, pa pitam bi li Vi u tom naporu gašenja bili jedan od vatrogasaca”, uzvratio mu je Milanović.

Podsjetio je da Hrvatska ima model administracije i lokalne samouprave još iz ratnih vremena, kada nije bilo velike javne rasprave o tome, odnosno "bilo je kako je gazda želio".

"Neki od aspekata te odluke su dobri, neki nisu, ali da bi se to promijenilo to nije odluka jednog saborskog zasjedanja, ni jednog mandata", ističe Milanović.

"Niti smo obećavali tu velike stvari, niti ćemo ih mijenjati, niti ne možemo bez vas, a vi ste kao stranka pokazali da ste skloni opstrukciji svake inicijative u Saboru, pa i ustavnih promjena", poručio je Đakiću.

Dodao je kako ne računa na HDZ-ovu pomoć i suradnju. "Računam samo na opstrukciju oko svih stvari koje su korisne za hrvatsku naciju i državu", rekao je Milanović.

Ponovio je kako će njegova Vlada nastaviti raditi "kao što je započela", ali to, s obzirom na naslijeđe nije lako.

Naslijedili su, kaže Milanović, državu u kojoj je bilo normalno da bivši ministri Branko Bačić i Božidar Kalmeta na 25. godišnjici ACI-ja uzmu satove vrijedne 5000 dolara i poklone ih prijateljima. "Ja u tome vidim problem, ne kažem da je to direktna korupcija, ali meni je to nezamislivo", naglasio je Milanović.

Đakić je uzvratio da se iza premijerova odgovora skriva manje proračunskih sredstva za lokalnu i regionalnu samoupravu, manje obnovljenih cesta i izgrađenih škola te da će, zahvaljujući Vladinoj reformi zdravstva, čistačice asistirati pri operacijama.

"Sve što činite, činite naopako", ustvrdio je Đakić i pozvao Milanovića da čim prije podnese ostavku i raspiše izbore.

Komentirajte prvi

New Report

Close