Marić: Svi lijekovi će imati sniženi PDV od 5 posto

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2018. u 12:41
Foto: Getty Images

Planira inflaciju ispod dva posto.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je na sjednici Vlade u petak rebalans proračuna za 2018. i proračun za 2019. godinu.

Što se tiče makroekonomskog okvira, očekuje se stopa rasta 2,9 posto BDP-a, piše N1.

"Izvoz roba i usluga je glavni pokretač zajedno s osobnom potrošnjom i investicijama. Domaća potražnja je glavni pokretač rasta. Da nema porezne reforme, stopa rasta bila bi niža za 0,3 posto", kazao je Marić.

Planira inflaciju ispod dva posto.

"Projekcija proračuna za iduću godinu temeljena je na stopi rasta BDP-a od 2,9 posto. Što se samih projekcija za iduću godinu tiče, proračun je baziran na stopi rasta od 2,9 posto. Mislim da smo na tragu velike većine analitičara, bilo domaćih, bilo inozemnih, uzevši u obzir sve elemente s kojima u ovom trenutku raspolažemo, po pitanju objavljenih makroekonomskih podataka, a isto tako i nekih naših očekivanja", rekao je Marić.

"Glavni porezni prihodi su redom PDV – kod kojeg dolazi do rasta, potom porezi i trošarine kod kojih dolazi do rasta od 3 posto, nakon toga idemo na porez na dobit kod kojeg projiciramo 8,8 milijardi kuna", rekao je Marić.

Rekao je kako su od ostalih prihoda najznačajniji oni prihodi od poreza na imovinu.

Rashodi su planirani u iznosu od 143 milijuna kuna te je ministar rekao da je i tu došlo do povećanja u odnosu na prethodnu godinu.

Na sve lijekove primjenjivat će se snižena stopa PDV-a od 5 posto, bez obzira idu li na recept ili bez recepta, rekao je Marić

Komentirajte prvi

New Report

Close