Malim poduzetnicima do 70.000 kn na 5 godina

Autor: Marija Brnić , 01. kolovoz 2013. u 22:00
Ministar Gordan Maras/Daniel Kasap/PIXSELL

Najmanji je iznos 10.000 kn, a fiksna kamata 0,99% godišnje.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije starta s novim programom "Mikrokreditiranje – korak u poduzetništvo".

Putem njega će se odobravati mikrokrediti za mikropoduzetnike u iznosima od 10 do 70 tisuća kuna, na rok otplate do pet godina i fiksnu godišnju kamatu od 0,99 posto, odnosno uz efektivnu kamatnu stopu od 1,09 posto. Krediti se planiraju odobravati za obrtna sredstva do najviše 50 posto te za ulaganja u opremu, uređaje, IT i softverska rješenja, u povrćarstvo, cjećarstvo i ratarstvo, te ulaganja u osnovno stado ili jato, kao i kupnju zemljišta i poslovnih objekata. Prednost u kreditiranju imat će žene poduzetnice i mladi do 30 godina, nezaposleni, osobe romske nacionalnosti, osobe s invaliditetom te poduzetnici koji se bave proizvodnom djelatnosti.

Neće se kreditno pratiti projekti poput kockarnica i kladionica, ugostitelji koji samo toče piće, gradnja ili kupnja stanova za prodaju ili najam, osim u turističke svrhe, benzinske postaje, nabavu vozila, te za sve oblike trgovačkih aktivnosti. Mogu aplicirati mikropoduzetnici koji posluju najmanje dvije godine i koji imaju do najviše 10 zaposlenih. Predstavljajući u četvrtak novi program kreditiranja poduzetnika na sjednici Vlade, koja je odobrila njegovu realizaciju, ministar poduzetništva Gordan Maras objasnio je kako je posrijedi "testni program" koji će se tek razvijati u idućim godinama, računajući i da će povlačiti sredstva iz fondova uropske unije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close