Linić vidi MMF kao ‘zlatni metak’, neki bi ga već zvali

Autor: Jadranka Dozan , 22. listopad 2013. u 22:00
Ministar financija Slavko Linić/Grgo Jelavić/PIXSELL

Dio ekonomista boji se da će se smanjenje deficita opet osloniti na dizanje poreza, a to ubija potencijal rasta.

Nakon Eurostatova izvješća o deficitu i dugu opće države zaključno sa 2012., Europska komisija za dva će tjedna izaći i s polugodišnjim izvješćima za članice i očekivanjima daljnjih ekonomskih kretanja.

Izvjesno je da će ono pokazati da ususret EDP-u idemo s deficitom znatno višim od lanjskih 5% BDP-a i javnim dugom znatno većim od 55% BDP-a. No, već za nekoliko dana državni će financijaši o problemu neodrživa deficita i duga razgovarati i s Misijom MMF-a, koja u Hrvatsku stiže idućega tjedna. Taj je posjet dio redovnih konzultacija, a prema ministru financija Slavku Linića, razgovori će i ostati u tim okvirima. Sve dok su nas tržišta spremna financirati, nećemo zvati MMF, poručio je Linić na pitanje ne bi li to omogućilo jeftinije zaduživanje države.

Za ministra je to "zlatni metak". No, dio ekonomista koji se groze naznaka da će se i dogodine fiskalne prilagodbe tražiti ponajprije na prihodima i povećanju poreza misli drukčije. Boje se da EK neće previše inzistirati na načinu na koji ćemo hvatati ciljano smanjenje deficita, a ako glavni oslonac opet bude dizanje poreza, a ne prilagodbe na rashodima, to će ubiti potencijal rasta i gurnuti nas u višegodišnju stagnaciju.Linićeva prethodnica Martina Dalić drži da je "vrijeme za MMF, i to hitno. Do usvajanja proračuna". Još je više, kaže, "vrijeme za povlačenje politikantstva iz ekonomske politike, što nas je i dovelo tu gdje jesmo. I HDZ-ove vlade su bile neodlučne u provedbi strukturnih reformi jer su se bojale zarezati u prava, ali ova je u tom pogledu ne samo nastavila istim putem već je svemu dodala i povećanje poreza".

Glas "za" MMF dao je i Marko Škreb, glavni ekonomist Privredne banke. Jer, i MMF se u krizi promijenio; fleksibilniji je, nije više onako rigidan "rezač" kakvim ga se doživljavalo 90-ih. Program s MMF-om, usto, smanjuje kamatu pri zaduživanju. Konačno, ističe Škreb, programi s EK i s MMF-om politici mogu pomoći i time što daju izgovor za teške mjere. MMF je prije godinu dana iznio i konkretne prijedloge mjera na rashodnoj strani s procijenjenim učinkom ušteda od 1,7% BDP-a u 2013.

Komentari (5)
Pogledajte sve

vječita spona, Slavko i streljivo, nadajmo se da će ga Mirko jednom i zaboraviti upozoriti

Kada je bila u vladi Martina Dalić nije ni pomišljala na MMF.
Govorio sam prije 7-8 godina da je hitno uvođenje MMF-a iz samo jednog razloga ,a to je smanjenje javne potrošnje.
MMF nikako nemože naštetiti relanom sektoru već samo pomoći, a odmoći može neradnicima i poltronima ovog društva.

jfact :• „Zlatni metak“ kao „samoubilačko unošenje smrtonosne doze kvalitetne droge“- povećanje poreza i otpuštanja djelatnika;

@ jfact ,

ako proanaliziraš šta je radio dok je bio na vlasti od 2000. do 2003.,
a i od 2011. do ove 2013. onda ti je jasno da će Slavko Linić nastaviti uništavati Realno Hrvatsko gospodarstvo , koje stvara dodane vrijednosti , dizanjem i onako prevelikih poreza ,
rasprodavajući preostalu Hrvatsku imovinu i
hraneći parazite koji su glasali za njega i njegove.
Nema nama pomoći.

Nisam siguran da se Linić baš oduševio filmom „Zlatni metak“ Damiano Damiania!? Ili bože me sačuvaj, sa izrazom „Zlatni metak“ koji se upotrebljava i znači u narkomanskom sleng rječniku( Argo rječniku). A možda je moguć sinonim izraza „zlatni metak“ za izraz „ bankrot za rast“. Ipak, mislim da bi ga više oduševio „ gospodarski rast od 3%“, kako sam kaže!!!???
Što je Linić mislio kada govori o „zlatnom metku“???!!! Da li su to tri-četiri moguća scenarija fiskalne konsolidacije:
• „Zlatni metak“ kao „ gorki moralist stare čistoće“ (Paolo Pasolini), odnosno „gorka fiskalna konsolidacija“;
• „Zlatni metak“ kao bankrot za brži rast;
• „Zlatni metak“ kao „samoubilačko unošenje smrtonosne doze kvalitetne droge“- povećanje poreza i otpuštanja djelatnika;
• „Zlatni metak“ kao želja, nalog poduzetnicima i gospodarskim subjektima o potrebi po minimalnom 3% postotnom gospodarskom rastu
Koji će se od ovih scenarija realizirati, ne ovisi naravno samo o Liniću, ne ovisi niti o Martini Dalić, Marku Škrebu a bogami niti samo o Škegri. A možda bi i ovisilo o svima njima i nama, kada bi znali voditi dijalog???!!! Kada bi svi skupa znali komunicirati ???!!!

New Report

Close