Linić: Do kraja travnja sanirat ćemo zdravstvo sa 5 mlrd. kuna

Autor: Andreja Šantek , 18. travanj 2013. u 22:00
Dio je Vladina lijeka spajanje nekih odjela ako su bolnice blizu

U Vladi su najavili da će se sve obveze bolničkog sustava, kao i obveze HZZO-a prema ljekarnama, do kraja ovoga mjeseca svesti u zakonske rokove od 60 dana.

Vlada bi do kraja ovoga mjeseca trebala podmiriti dug zdravstvenih ustanova u visini od oko pet milijardi kuna, od čega se najveći dio odnosi na bolnice, najavljeno je u četvrtak.

Nakon što je u ožujku donijela odluku o sanaciji devet državnih bolnica, Vlada je takvu odluku donijela i za 25 ustanova u vlasništvu županija, za što će biti izdvojeno 1,13 milijardi kuna. Ulaskom u sanaciju županije su se odrekle osnivačkih i upravljačkih prava tijekom provedbe sanacije i dvije godine nakon njezina završetka. "Do kraja mjeseca svi dugovi bolnica i domova zdravlja će biti plaćeni, a to je oko pet milijardi kuna", rekao je ministar financija Slavko Linić. Objasnio je da će se sve obveze bolničkog sustava, kao i obveze HZZO-a prema ljekarnama, do kraja ovog mjeseca svesti u zakonske rokove od 60 dana. Naglasio je da saniranje dugova za sobom povlači i ozbiljan rad na sanaciji kako se ne bi stvarali novi dugovi. Na tom će poslu zajedno raditi ministarstva zdravlja i financija te HZZO, koji će pokazati koliko se može promijeniti način upravljanja i kontroliranja rashodovne strane zdravstva.

"To znači racionalnije poslovanje bolnica. Mjerila i postupke koji će se provoditi dat će koordinacijsko tijelo, a oni će o tome redovito izvještavati", rekao je Linić, dodajući da će se sustav srediti, a pacijenti to neće osjetiti. "Tamo gdje je sustav neracionalan on će se mijenjati, neki će se odjeli spajati ako su dvije bolnice blizu", najavio je. Novom odlukom u sanaciju su uključene bolnice u Našicama, Pakracu, Požegi, Vukovaru, Vinkovcima, Čakovcu, Dubrovniku, Karlovcu, Novoj Gradiški, Puli, Varaždinu, Virovitici, Zaboku, Zadru, Kninu, Koprivnici, Sisku i Sl. Brodu. Dugovi će se podmiriti i za specijalne bolnice Klenovnik, Novi Marof, Popovača, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, ali i domovima zdravlja Gospić i Petrinja.

Komentirajte prvi

New Report

Close