Karlovac: Pada vodostaj Kupe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2014. u 10:04
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vodostaj Kupe kod Karlovca u 8 sati ujutro bio je 821 centimetara, što je pad u odnosu na najvišu razinu tijekom noći koja je iznosila rekordnih 827 centimetara i sada polako opada.

Vodostaj Kupe kod Karlovca u 8 sati ujutro bio je 821 centimetara, što je pad u odnosu na najvišu razinu tijekom noći koja je iznosila rekordnih 827 centimetara i sada polako opada, doznaje se u karlovačkoj ispostavi Hrvatskih voda, iz koje navode kako su i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje javlja kako su tijekom noći pripadnici karlovačkog HGSS-a čamcima evakuirali ljude iz ugroženih područja, i to jednu stariju osobu iz Skakavca, sedam osoba iz Gradca, dvije iz Orlovca i tri iz Vodostaja. Jednu je osobu Crveni križ zbrinuo u Centar za beskućnike, a tri u Dječji dom Vladimir Nazor, dok su ostali zbrinuti kod svoje rodbine.

U naselju Selce zbrinuta je jedna starija muška osoba, dva konja i tri psa, a iz Konjičkog kluba je uspješno evakuirano svih 47 konja i sada su na sigurnom i suhom.

Voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je Hini da će opadanje Kupe u Karlovcu biti sporo, zbog iznimno visoke Korane koja puni Kupu, tako da će, unatoč tome što ne pada kiša, opadanje ići sporo, pa na prostoru nizvodno od Karlovca vodostaj raste.

"Moramo obilaziti sve protupoplavne objekte koje imamo, da ne bi pritisak vode prouzrokovao ponegdje ogromne probleme, iako zbog povoljnijih vijesti ne očekujemo pucanje. Moramo biti spremni reagirati svuda gdje se primijeti procjeđivanje, da se pojača barijera i u protupoplavnom zidu i u nasipu, ali i na pojedinim prometnicama gdje je moguće preusmjeriti vodu", kazala je.

Željeznjak je mještanima sela nizvodno od Kupe, koji su na žalost navikli na probleme s poplavama, poručila da pripaze i pripreme se jer će njihovi problemi danas i sutra biti veći, a ponegdje će potrajati i tjedan dana, primjerice u Šišljaviću.

"Svi ljudi čiji su problemi s vodom tijekom poplava bili mali, dakle oni koji se nalaze na graničnom prostoru plavljenih područja, sada trebaju pripaziti i odmah poduzeti sve što mogu da zaštite sebe i imovinu", kazala je Željeznjak. Pojasnila je da oni već sad imaju poplavu i plavljenje prometnica na uobičajenim mjestima, a sada im dolazi još veći val nego inače u razdoblju poplava.

U Karlovačkoj županiji su i dalje poteškoće u cestovnom prometu. Zbog vode na kolniku zatvorene su za promet Ulica Obala Ivana Trnskog u Karlovcu, državna vesta D36 Koritinja-Šišljević, županijske ceste Jarče Polje–Novigrad na Dobri, Gornje Pokuplje-Levkušje-Polje Ozaljsko, Mali Erjavec-Jaškovo-Grdun, Brodarci, Belajske Poljice–Barilović, Bogovolja, Lasinja–Brežani, Zvečaj–Gornje Bukovlje i lokalne ceste Novi Novaki–Kaštel, Vodostaj, Husje, Gornje Mekušje, Mala Švarča-Logorište i Mrežnički Varoš.

Komentirajte prvi

New Report

Close