Tim Kabel nada se uspjehu u Kanadi, a Vladi poručuju: ‘Ako nam ne možete pomoći, nemojte ni odmoći’

Autor: Suzana Varošanec , 10. srpanj 2013. u 12:28
Ivan Topčić, direktor i osnivač Tim Kabela. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Čim se poduzetnici susretnu s državom, to je bliski susret s birokracijom.

Tvrtka Tim Kabel, članica Liderova Kluba izvoznika, ostvarila je prvi veliki uspjeh u Kanadi, i to nakon što su proljetos ondje bili njezini predstavnici, u sklopu hrvatske gospodarske delegacije predvođene ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

Riječ je o obiteljskoj tvrtki u vlasništvu Ivana Topčića koja je u Kanadi uspjela u konkurenciji s brojnim tvrtkama iz svijeta pobijediti na natječaju Sveučilišta Queen's, Kingston (Ontario), pa upravo na njezinu izvoznom slučaju studenti MBA trebaju napisati svoj diplomski rad. Tema je "Plasman proizvoda hrvatske tvrtke Tim Kabel na tržište Sjeverne i Južne Amerike", za izradu studije trebat će između šest i osam mjeseci, a u drugoj polovici 2014. pokazat će se kakav je potencijal za porast njezina izvoza na ta velika tržišta.

Najnovije, pak, iskustvo Topčićeve tvrtke iz Kanade toliko je specifično da se po svim parametrima može reći da je, barem zasad, iznimka od pravila na koje se na Liderovu skupu u utorak požalio i ministar Vrdoljak. Kako je rekao, potrebna su rješenja i tog pitanja s obzirom na to da se u pravilu događa da "čim izvoznici slete u Hrvatsku, odmah ih na povratku iz posjeta drugim zemaljama u sklopu gospodarskih delegacija pritisne sva sila domaćih problema, pa zaborave da su razmijenili vizitke i ostvarili kontakte radi suradnje".

 

Sablić

Ove godine planiramo skok izvoza sa 42 na 70 posto i očekujemo 70 milijuna eura prihoda

Kako osigurati nastavak kontakata, pitanje je koje muči Vrdoljaka. Izvoznike, pak, muči štošta. Snježana Bahtijari iz Ericssona Nikole Tesle posebno se osvrnula na položaj istraživanja i razvoja. Kazala je kako treba razlikovati tvrtke koje prihod ostvaruju istraživanjem i razvojem, a kod Ericssona više od pola milijarde kuna lanjskog prihoda upravo je tako generirano. "Ericssonu je 2012. bila rekordna: dvije milijarde kuna prihoda, od čega 86 posto u izvozu! S obzirom na važnost inovacija i podizanja konkurentnosti, držimo da bi Vlada trebala istraživanje i razvoj tretirati kao strateško područje za razvoj zemlje jer upravo to osigurava kompetetivnost u EU i cijelom svijetu", rekla je Bahtijari. Iskustva drugih tvrtki pokazuju da mnogo toga ne štima u javnoj upravi, pa je logično da izvoznici troše veliku energiju na rješavanje problema kod kuće. "Vlada podsjeća na dinosaura kojem treba restrukturiranje", mišljenje je Tea Rakočevića iz Jadran Galenskog labaratorija (JGL), koji se suočava sa sporim procedurama dobivanja dozvola za izvoz farmaceutskih proizvoda. Ministra je tako Rakočević upitao što on može učiniti u pogledu ubrzanja procedura, barem kad je riječ o izvozu u koji se svi kunu.

Vrdoljak je odgovorio da je i slučaj  JGL-a primjer da izvoznici trebaju upozoriti na sve konkretne procedure, a "mi ćemo to unijeti u dokumente". "Moja radna skupina za privatne investicije i konkurentnost dežura nad svim procedurama. Premala smo zemlja da se ne bismo bavili konkretnim slučajevima, a pozicija Hrvatske na ljestvici Doing Businessa u listopadu će sigurno biti bolja za nekoliko mjesta", rekao je Vrdoljak. Složio se s izvoznicima da Vlada ne može imati veliku ulogu kad je riječ o utakmici tvrtki, ali je na kraju poentirao Topčić iz Tim Kabela poručivši: "Ako nam ne možete pomoći, barem nam nemojte odmoći!". Jer, čim se poduzetnici susretnu s državom, to je bliski susret ili s birokracijom ili s nezainteresiranošću, obrazložio je.  U odnosu na Tim Kabel, obiteljsku tvrtku s prihodom od 25 milijuna eura od čega 20-ak posto izvozi, domaćin skupa Elka  mnogo je veća. Kako je kazao novi predsjednik Uprave Elke Vatroslav Sablić, izvoz je i u krizi pokazao da je on ključni za opstanak tvrtke."Ove godine planiramo 70 milijuna eura prihoda, a od toga 70-ak posto u izvozu. Velik je to skok jer je Elka preklani izvezla 42 posto proizvodnje."

Komentirajte prvi

New Report

Close