Bankrotirao poznati modni lanac u kojem su rado kupovali i Hrvati. Zatvaraju trgovine

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2024. u 09:59
FOTO: Pixabay

Poznati modni lanac Esprit proglasio je bankrot u Njemačkoj. Prema pisanju Bilda pogođeno je još šest grana i 1.500 zaposlenih. Reuters piše da Esprit restrukturira poslovanje u Europi te navodi da je to drugi stečajni postupak Esprita u posljednje četiri godine te da je kompanija otpustila oko trećinu zaposlenih i zatvorila 100 podružnica tijekom pandemije.

Ovo nije prvo tržište na kojem taj modni brend ima probleme. Krajem ožujka pojavila se vijest u švicarskim medijima o bankrotu Esprita na njihovom tržištu. A potom i u Belgiji.

“Globalni ekonomski razvoj, u kombinaciji sa naglim povećanjem troškova energije i logistike, kao i negativnim raspoloženjem potrošača i, na kraju, ali ne i najmanje važno, visokim troškovima najma za naše podružnice, na kraju je onemogućio nastavak našeg poslovanja”, napisali su iz kompanije u travnju.

Prezaduženost grane švicarskog Esprita iznosila je oko 12 milijuna švicarskih franaka na kraju 2023. Esprit odjeća će i dalje biti dostupna u 19 podružnica kojima upravljaju franšizni partneri i u 150 trgovina odjeće različitih brendova, navela je modna grupa tada.

Prema informacijama koje su tada dali, kompanija će biti reorganizirana i ubuduće će se koncentrirati na online trgovinu i trgovinu sa franšiznim partnerima. Također je fokus na “novim impulsima u online kupovini”.

Esprit Retail Svitzerland AG je u potpunom vlasništvu modne grupe Esprit Holdings Limited, koja je izlistana na burzi u Hong Kongu.

Prilikom nedavnog objavljivanja godišnjih rezultata, menadžment je upozorio da ostaje “sumnja” o budućnosti brenda rođenog 1968. Njegovi rezultati za 2023. pokazali su pad aktivnosti za 16,3 posto, na 5,912 milijardi hongkonških dolara (oko 700 milijuna eura). ), dok su se njeni gubici ozbiljno povećali, dostigavši 2,339 milijardi hongkonških dolara (277 milijuna eura, što je porast od 252 posto za godinu dana).

Komentirajte prvi

New Report

Close