HUP: Linićeve teze postaju opasne

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2013. u 13:58
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca poslala je priopćenju u kojem se osvrnula na jučerašnje izjave ministara financija Slavka Linića.

Hrvatska udruga poslodavaca poslala je priopćenju u kojem se osvrnula na jučerašnje izjave ministara financija Slavka Linića koji kritizirao ponašanje poslodavaca u krizi. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Hrvatska udruga poslodavaca ogorčena je, ne i iznenađena, novim napadima ministra financija Slavka Linića u kojima ponovno, kao već nebrojeno puta do sada, zlonamjerno izvrće stavove i poruke HUP-a te iznosi lako oborive teze kojima je očito jedini cilj prebacivanje krivnje za loše stanje u gospodarstvu, s njegova ministarstva i Vlade na poslodavce.

Iako bi se izrečene teze da su poslodavci odgovorni za skupu državu i da HUP blokira uvođenje reda u porezni sustav, uz to što su krajnje pogrešne i zlonamjerne, mogle ocijeniti i jednostavno smiješnima, u slučaju kada dolaze od ministra financija one postaju opasne, po gospodarstvo i po čitavo društvo. Zato ih, radi javnosti i svih poslodavaca u RH ne možemo i ne smijemo ignorirati.

Poruka HUP-a je jednostavna – svima bi nam bilo bolje kad bi svatko u društvu predano i u dobroj volji jednostavno radio svoj posao i preuzeo odgovornost za njega. Posao i odgovornost, politike i Vlade je stvaranje i reguliranje konkurentnih uvjeta u kojima poslodavci mogu raditi i širiti poslovanje, a građani dobro živjeti uz rastući standard života. Posao i odgovornost poslodavaca je da u uvjetima koje kreira politika osiguraju održivost i profitabilnost poslovanja vlastitih tvrtki, brinu o interesima vlasnika i zaposlenika, plaćaju poreze državi i poštuju zakone i pravila igre.

Svima je jasno da poslodavac ne može i nije odgovoran za ukupno gospodarsko stanje u državi. I kada smo već kod odgovornosti, poslodavci traže odgovornost, i to jednaku za sve. I dok je za poslodavca koji ne izda jedan fiskalni račun jedina pravedna kazna zatvaranje tvrtke uz financijske kazne, za Vladu koja je prošle godine potrošila milijardu i pol kuna više nego što je planirala/smjela (milijardu i pol kuna novaca poreznih obveznika) nema nikakve kazne i odgovornosti, pa niti političke. Kada poslodavac loše i neodgovorno vodi posao njegova tvrtka nestaje s tržišta i on gubi sav svoj imetak. Međutim, kada ministar ili ministri, rade loše i neodgovorno, tada „stenje“ cijela država.

I unatoč jasnim razlikama u odgovornosti i dosegu utjecaja između Vlade i poslodavaca, poslodavci svjesni svoje odgovornosti za društvo u kojem žive, nastoje kroz socijalni dijalog, razgovore s Vladom pomoći Vladi svojim prijedlozima, idejama i primjedbama, kako bi stvorili što bolje i kvalitetnije okruženje i omogućili razvoj gospodarstva, i bolji život svim građanima. I tu smo mi poslodavci spremni pomoći Vladi sa svim znanjima i resursima koje imamo na raspolaganju.

I opet ćemo i ovdje ponoviti, poslodavci podržavaju i uvijek će podržavati ponašanje u skladu sa zakonom i redovito plaćanje svih poreza i obaveza. Mi dobro znamo da je to važan čimbenik konkurentnosti i transparentnosti svakog gospodarstva. I tu Ministar Linić ima, i imat će našu podršku.

Na žalost, stanje u gospodarstvu je nakon pet godina krize, i petnaest mjeseci rada ove Vlade i dalje vrlo loše, s nastavkom negativnih trendova. To je najvidljivije kroz ozbiljan i kontinuirani rast nezaposlenih. Svi makroekonomski podaci govore da imamo velikih problema i da još nismo na putu da negativne trendove preokrenemo. O tome danas moramo svi odgovorno i ozbiljno razgovarati. Tu valja uložiti napore, snage, razmišljanja, vrijeme, pa ako treba i emocije. Mudrije je danas razgovarati o budućnosti i što moramo činiti, a ne o prošlosti, jer na žalost za pričanje o prošlosti više nemamo vremena. Stoga nas i ova situacija i način komunikacije prije svega žalosti jer će se svi sada baviti jednim neprirodnim (još više nepotrebnim) sukobom, a ne pravim problemima koje jednog dana moramo početi rješavati.

Sve ove izrečene i napisane rijeci neće nas na žalost niti milimetar primaknuti potrebnim rješenjima i aktivnostima. HUP nastoji i nastojat će svojim postupcima i aktivnostima biti odgovoran prema poslodavcima i svim građanima ove zemlje i činiti samo ono što će i može donijeti koristan rezultat i boljitak cijeloj zajednici. Nikako ne želimo pridonositi općoj konfuziji prioriteta i nepotrebnih tema koji su danas u javnosti, makar to neki nazivali kukavičlukom, a ne odgovornosti.

Iako se to nakon ovakvih epizoda čini posve neprikladnim, svjesni stanja u društvu HUP još jednom poziva Vladu da se što prije zajedno uhvatimo u koštac, s problemima s kojima smo suočeni, i kroz dijalog sa socijalnim partnerima pokrene sveobuhvatne nužne promjene koje jedine mogu pokrenuti domaće gospodarstvo, te konačno stvori povoljnije uvjete za poslovanje i investicije. HUP je spreman podržati i podržavat će sve korake u tom smjeru, i u tom dijelu ćemo uvijek biti snažna i glasna podrška Vladi."

Komentari (6)
Pogledajte sve

Kada loše radi poduzetnik propada tvrtka .

A kada loše radi ministar financija propada cjela Država .

Nema nama spasa .

Ne raspravljaj se sa glupanom jer se moraš spustiti na njegovu razinu na kojoj te ovaj dotuće sa svojim osebujnim iskustvom, stoga , uopće je vrijeđanje vlastitog mozga komentirati Linićeve izjave i postupke (i sam sam nasjeo pa sam se poslije osjećao [emo_vrtimise])

međutim, znakovito je kako se svi pecamo na ovakva i sl. sr.nja a nitko da prokomentira financiranje partija iz proračuna što smo imali priliku uvidjeti iz kazne SDPu zbog kašnjenja objave Fi u visini 1Q što iznosi 6M kn…hebote, to je autput iz proračuna od 24M kn godišnje i to samo za jednu partiju bez dužnosničkih plaća, naknada, odbora, sabora,podobnih pogodnih …itd.

Pa koliki se to proračunski novci operu i razbacaju u ovakvim izdacima a građane se zadužuje na 10 god sa novih 1,5B[emo_dolar] uz god. kta 6,25% ili 94M usd godišnje, opterćuje Pdvom od 25% i svim ostalim 250 poreza i paraporeza te još priprema teren za uvođenje poreza na imovinu od 3%/god. vrijednosti nekretnine tako da budemo kao solidarni jamci osobnom imovinom radi populistićkih i osobnih političarskih apetita i experimenta

pa zar smo fakat toliki nojevi i imamo tako malo dostojanstva da si dozvoljavamo ovakve gadosti…pa što je slijedeće, organi, djeca… ???

galico,

problem je možda u vama, što niste napravili intelektualni napor da odvojite prave od lažnih poduzetnika.

ti koje navodite nisu nikakvi poduzetnici, već samo paravan za kriminalno djelovanje političara i državnih službenika, no čak ni oni nisu krivi po linićevim nebuloznim optužbama, jer su samo marionete.

u biti uopće nije teško odvojiti prave poduzetnike od lažnih – pravi su na tržištu, u konkurenciji, bez povlaštenog statusa i bez sukoba interesa.

svi ostali su lažnjaci. imamo zakone kojim bi se sve njih do jednoga moglo goniti ili po osnovi korupcije, ili nezakonitih povlastica, ili nezakonitog monopolskog položaja, ili nezakonitog pogodovanja na natječajima. ali to se ne događa jer su hdz i sdp blokirali pravosuđe.

Ajde osi3 ne drvi…. i pogledaj koliko je privatnih poduzetnika bilo ministrima
gospodarstva i općenito koliko je privatnika na čelima javnih poduzeća ,agencija…

Ja se dobro sjećam koliko je ministara dao HUP a nigdje ih nisam vidio na izbornim listama…

Navikli su u doba HDZ (iako je i Linić imao sklonosti pomagati svojim poduzetnicima) da ih se za sve pita…

I što ti znači privatni poduzetnik..imaš hrpetinu privatnih poduzetnika
koje je izmislila država svojim zakonima i pritom ne mislim samo na administrativne poslove…masa poslova postoji zbog zakona( i to čak i u proizvodnim djelatnostima) , a još više ih se brani licencama, cehovima , udrugama gdje ne dopuštaju pravu konkurenciju i održavaju umjetno visoku cijenu svoje usluge…
Uslužni sektor je općenito zaštićen od konkurencije…

A ove iz HUP-a treba stvarno do kraja prokazati…

Ne znam Linićeve motive ali meni je ovo krajnje zanimljiva borba…
I uživam gledajući kako je postalo usko među ovisnicima o poduzetništvu…pritom smatram HUP znatno većim ovisnikom o proračunu….

Činovnički viškovi su i postavljeni u suradnji sa organizacijama kao što je HUP jer tamo imaš npr. hrpetinu ovisnika jakom tečaju…

New Report

Close