Hrvatski BDP u trećem tromjesečju pao 1,9 posto

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2012. u 12:06
Ilustracija

BDP je u trećem tromjesečju zabilježio realan pad od 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuje prva procjena DZS-a.

Prema prvoj procjeni DZS-a, bruto domaći proizvod je u trećem tromjesečju ove godine zabilježio realan pad od 1,9 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, u kojem je gospodarstvo ostvarilo rast od 0,8 posto godišnje.

Tako je gospodarska aktivnost i četvrto tromjesečje za redom u negativnom teritoriju, pišu RBA analitičari u svojoj današnjoj analizi.  Iako podaci po sastavnicama potrošnje još uvijek nisu poznati (konačni podaci najavljeni su za 20. prosinca), ekonomski pokazatelji za spomenuto tromjesečje upućuju na negativan doprinos svih sastavnica osim neto izvoza roba i usluga.

Osobna potrošnja opterećena je vrlo slabim i iscrpljenim trzištem rada što se očituje u ubrzanju godišnjeg rasta nezaposlenosti, kontinuiranom padu zaposlenosti (-1,3 posto godišnje) ali i u nastavku pada realnih plaća (-2,9 posto godišnje) i raspoloživog dohotka.

Potrošacki pesimizam ponovno je porastao, a blago dinamiziranje trgovinske djelatnosti u odnosu na drugo tromjesečje može se pripisati dobroj turističkoj sezoni (rast noćenja stranih turista od 4,8 posto godišnje) i potrošnji turista, koji su pozitivno doprinijeli izvozu roba i usluga, stoji u RBA analizi.

Unatoč nominalnom rastu državne potrošnje na što upućuju rashodi poslovanja u trećem tromjesečju, ona bi ipak trebala zabilježiti negativnu realnu stopu uslijed snažnijih inflatornih pritisaka.

Investicije su još uvijek u dubokoj recesiji. Građevinska aktivnost nastavila se smanjivati na što upućuje daljnji pad obujma građevinarskih radova (oko 1,5 posto godišnje), a izgledan je i podbačaj investicija javnih poduzeća, stoji u analizi. S druge strane, unatoč padu izvoza roba priljevi od usluga će doprinijeti ublažavanju negativnih trendova, a i realni uvoz roba i usluga zasigurno je pao snažnije od izvoza.

RBA analitičari posljedično očekuju pozitivan doprinos inozemne potražnje. Prema prvim pokazateljima, u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju analitičari očekuju nešto snažniji pad gospodarstva. Pad BDP-a za cijelu godinu analitičari očekuju na razini od 1,8 posto, što predstavlja nastavak krize i četvrtu godinu za redom.

Komentirajte prvi

New Report

Close