Hrvati pesimisti: Stanje loše, kolaps gospodarstva top problem

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2014. u 21:59
Građani ne vjeruju u poboljšanje stanja/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Situaciju je vrlo lošom ocijenilo 46% ispitanika, najviše se vjeruje vojsci i predsjedniku.

Politička korupcija, nezaposlenost i kolaps gospodarstva tri su najveća problema u društvu, pokazuje istraživanje Instituta Ivo Pilar, prema kojem velika većina hrvatskih građana stanje u državi općenito ocjenjuje lošim i uglavnom ne vjeruje da će doći do poboljšanja.

Situaciju je vrlo dobrom ocijenilo samo 1,7% ispitanika, uglavnom dobrom njih 8,6 posto, dok je uglavnom lošom vidi 38,5 posto, a vrlo lošom 46 posto ispitanika. Najveće povjerenje ispitanici imaju u Hrvatsku vojsku i predsjednika Republike, a najmanje vjeruju Saboru, Vladi i političkim strankama. U ocjenjivanju od jedan do deset Hrvatska vojska dobila je ocjenu 5,38, predsjednik Republike 4,65, a slijede policija s ocjenom 4,3 te UN (4,03), Europski parlament (3,54), pravosuđe (3,11), Sabor (2,27), Vlada (2,14) i stranke (1,73). U mogućnost prijevremenih izbora vjeruje nešto više od petine ispitanika. Da će do njih sigurno doći smatra 9,5 posto ispitanika, a da će vjerojatno doći 18,1 posto.Anketno istraživanje "Pilarov barometar hrvatskoga društva" usmjereno je ponajprije na prikupljanje empirijske građe za znanstveno publiciranje, no njegovi rezultati mogu biti zanimljivi i široj javnosti, napominje Institut. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hrvati razmišljaju neozbiljno, kao da su još u titoističkim vremenima. Oni misle da bi Hrvatska trebala kupiti nove borbene zrakoplove, izgraditi Pelješki most (neka EU financira izgradnju), otvarati nova radna mjesta (umjesto stvoriti preduvjete za poduzetnike da to čine), osigurati europsku mirovinu, izgraditi i obnoviti stadione novcima poreznih obveznika i drugo. S druge strane nastoje zakinuti državu kada god to stignu; to se pogotovo odnosi na političke elite koje spomenuti Hrvati i biraju.

Realnost je upravo onakva kakvu Hrvati zaslužuju i sami su za to krivi.

New Report

Close