HNS-ovci nisu podržali raspisivanje referenduma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. studeni 2013. u 16:07
Vesna Pusić, HNS; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Dio HNS-ovih zastupnika bio je protiv, a dio ih je ostao suzdržan u glasovanju o raspisivanju referenduma za 1. prosinca.

Hrvatski sabor danas je odbio prijedlog Kluba nezavisne Jadranke Kosor i HGS-a da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o ustavnoj definiciji braka, zbog čega su zastupnici HNS-a odbili podržati odluku o raspisivanju referenduma.

Dio HNS-ovih zastupnika bio je protiv, a dio ih je ostao suzdržan u glasovanju o raspisivanju referenduma za 1. prosinca.

Da HNS-ovci neće poduprijeti tu odluku prije glasovanja je najavio predsjednik njihova kluba Jozo Radoš, koji je protumačio da se u raspisivanju referenduma sukobljavaju načela prava građana na referendum i zaštite prava manjina.

"Odlučili smo poduprijeti prvo načelo, no u međuvremenu je odbijen zahtjev za ocjenom ustavnosti i mi takvu odluku nećemo podržati", rekao je Radoš. Smatra da je Ustavni sud morao ocijeniti ustavnost pitanja o kojem postoje dvojbe u javnosti.

"Postoje ozbiljne sumnje u ustavnost tog pitanja, jer se njime ugrožava pravo jedne manjine u hrvatskom društvu. HNS tu odgovornost neće preuzeti", poručio je Radoš.

Željko Reiner (HDZ) uzvratio je, pak, da vladajući sve koji misle drugačije i imaju drugačiji svjetonazor smatraju svojim neprijateljima. Ustvrdio je da se protiv referenduma vodi medijska kampanja te poručio da su "vremena jednoumlja iza nas".

"Unošenje ovakve formulacije u Ustav ne diskriminira nikoga niti ikome oduzima išta", ustvrdio je Reiner, podsjetivši da definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene postoji i u Obiteljskom zakonu. "Nitko nikad zbog te formulacije nije rekao da je neka skupina diskriminirana", kazao je Reiner.

Slično misli i Dražen Đurović (HDSSB). "Nisam siguran da bi one koji traže ocjenu ustavnosti zadovoljilo i mišljenje Ustavnog suda, ako bi bilo pozitivno. Možda bi ih zadovoljilo samo ustavno pitanje da brak nije zajednica muškarca i žene", rekao je Đurović.

Upitao je i zašto se oko referendumskog pitanja stvara toliki problem, ocijenivši da takva ustavna formulacije neće ugroziti homoseksualce niti spriječiti da im se kroz druge zakone daju prava kakva uživaju u drugim zemljama EU.

"Pripadnici nekih stranaka imaju problem s većinskim mišljenjem, ali mi živimo ovdje gdje živimo, s narodom kakav jest. Svi koji su protiv definicije braka mogu provesti kampanju, izići na referendum i glasovati protiv", rekao je Đurović, najavivši da će osobno na referendumu glasovati 'za'.

Komentirajte prvi

New Report

Close