HAC od petka pokreće pilot projekt naplate cestarina

Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Iz HAC-a su početkom godine, kao jedan od poslovnih ciljeva za ovu godinu naveli odabir novog sustava naplate cestarine.

Izlaz s autoceste na naplatnoj postaji Vučevica od petka pa nadalje, isključivo u noćnim satima, jedino će se moći koristiti uz elektroničku naplatu cestarine (ENC), a riječ je o pilot projektu naplate cestarine na manjim i niskofrekventnim naplatnim postajama, izvijestili su u srijedu iz Hrvatskih autocesta (HAC).

Kako napominju u priopćenju, izlaz u "ENC ONLY" sustavu funkcionirati će isključivo u noćnim satima, od 22 sata do 6 sati ujutro, a naplatna postaja Vučevica je prva koja će raditi u tom režimu.

Ističu da je svrha "ENC ONLY" sustava smanjenje troškova poslovanja uz zadržavanje postojećeg standarda korištenja naplatnih postaja. Također, cilj je i potaknuti korištenje ENC uređaja te osvijestiti korisnike da ENC-om ostvaruju značajan popust na cestarinu od minimalno 21,74 posto.

"Planira se implementacija ENC ONLY sustava na više niskofrekventnih postaja kao prijelaznog rješenja do uvođenja novog sustava naplate cestarine koji će se bazirati na elektroničkoj, beskontaktnoj naplati", najavljuju iz HAC-a.

Pojašnjavaju da je naplatna postaja Vučevica uvrštena u pilot projekt iz razloga što tijekom godine u noćnoj smjeni prosječno prođe oko 10 vozila, od čega četiri koriste ENC.

Iz HAC-a napominju i da su stalni korisnici koji u noćnim satima koriste izlaz Vučevica o novom načinu plaćanja cestarine obaviješteni putem letaka i nove prometne signalizacije na autocesti, a također, HAC je putem besplatnog info telefona 0800 0422 osigurao stalnu podršku na "ENC ONLY" naplatnim mjestima, što uključuje i mogućnost daljinskog podizanja rampe u slučajevima hitnih i izvanrednih situacija.

Iz HAC-a su početkom godine, kao jedan od poslovnih ciljeva za ovu godinu naveli odabir novog sustava naplate cestarine. Tijekom 2018. španjolska tvrtka IDOM S.A.U., kao odabrani konzultant, intenzivno je radila na detaljnim analizama mogućih tehnoloških rješenja sustava.

U prvom kvartalu 2019. trebalo bi biti poznato koji će se sustav za naplatu cestarine primjenjivati. Sredinom godine planira se krenuti s pripremom natječajne dokumentacije za nabavu odabranog sustava, a s implementacijom ili primjenom sustava trebalo bi krenuti 2021.

Komentari (1)
  • bug0
    bug0 11:06 30.1.2019.

    genijalno, znači nema korištenja za ostale u noćnim satima ???
    sad se vidi koliko je bilo smisla raditi neke izlaze.. toliko prometa imaju da više potroše za struju u naplatnoj kućici, nego šta se zaradi…

    ajde svi u školu i kod Slovenaca na učenje kako se od duplo manje km autoputa zaradi cca isto kao kod nas, i ne hebu se sa naplatnim kucicama, odrzavanjem istih i naplatom…

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!