Erste plavi ostalim mirovincima od 2007. uzeo 40.000 članova

Autor: Jadranka Dozan , 26. ožujak 2008. u 06:30

Posljednjih nekoliko mjeseci ipak je PBZ-CO uspješniji od Erstea u privlačenju osoba koje mijenjaju fond

Tijekom prošlog mjeseca 9205 članova obveznih mirovinskih fondova odlučilo se za promjenu fonda. U odnosu na oko 1,4 milijuna osiguranika u mirovinskim fondovima tzv. drugog stupa to nije velika brojka, no činjenica je da je to dosad rekordan broj mjesečnih prelazaka. Pogleda li se malo dulje razdoblje, evidentan je trend rasta mobilnosti članova OMF-ova. Od početka 2007. fond je promijenilo više od 80.000 osiguranika (ili otprilike svaki šesnaesti), s tim da su još u prvim mjesecima prošle godine migracije bile reda veličine oko tri tisuće, a potkraj godine su već premašivale osam tisuća.

Mobilnost članova
Za rast mobilnosti članova dio objašnjenja je čisto tehničke naravi. Naime, nakon tri godine članstva u jednom fondu prelazak u drugi je besplatan, tj. ne nosi trošak. To zacijelo nije glavna pokretačka sila. Dio fond-menadžera smatra da privlačenje prebjega najviše odražava prodajnu snagu i napore financijskih grupa u sastavu kojih posluju i mirovinska upravljačka društva. Ipak, dio promatrača migracije nemalim dijelom pripisuju prinosima pojedinih fondova premda je mirovinska štednja u OMF-ovima dugoprugaška utrka u kojoj se zasad mjere prolazna vremena, a “cilj” je utrke za većinu članova tek za 15, 20 i više godina. Kad su posrijedi trendovi posljednjih nekoliko mjeseci, teško je oteti se dojmu da su na migracije u novije vrijeme utjecala i burzovna zbivanja, odnosno percepcija uloge pojedinih fondova u posljednja dva vala korekcije, ali i općenito izloženost domaćem gospodarstvu kroz vlasničke vrijednosne papire. Posljednjih nekoliko mjeseci, naime, najviše je prinova po osnovi prelazaka dobio fond koji je uvjerljivo najizloženiji domaćim dionicama, PBZ-Croatia osiguranje (u domaćim dionicama ima oko četvrtinu imovine), a usto se u za burzu turbulentnom razdoblju nije bavio ni pretumbavanjima svojih ulaganja iz investicijskih fondova u izravne kupnje dionica. Samo u veljači se gotovo polovica svih prebjega (njih 4552 od 9205) odlučila za taj fond, uz istodobni odlazak 928 njegovih članova. Od početka godine PBZ-CO je bio izbor 7850 osoba od njih oko 16.700 koji su se odlučili promijeniti “dres”.

Najveći minus
U slučaju tog fonda moglo bi se pozvati i na lanjske prinose jer je on u kvartetu OMF-ova lani ostvario i najveći prinos (7,66 posto naspram ostalih koji su se kretali od 6,05 do 6,90), s tim da mu je u prva dva mjeseca ove godine najveća izloženost dionicama donijela i najveći minus. Ipak, znajući da je PBZ-CO u dosadašnjem dijelu mirovinskog maratona uglavnom imao natprosječne prinose (veće od Mirex indeksa), ostaje primijetiti da tek posljednjih mjeseci bilježi pozitivan skor u pogledu migracija. Naime, većim dijelom prošle godine i on je bilježio više odlazaka nego dolazaka na temelju migracija članova, što bi pak govorilo više u prilog aktivnostima prodaje kao jačim adutom u privlačenju članova. U tom smislu valja istaknuti da je od seljenja članova unazad nešto više od godinu dana najviše profitirao Erste Plavi fond, koji je lani zabilježio čak 40.046 dolazaka više nego odlazaka (u njega je prešlo čak 48,7 tisuća, uz odlazak 8,6 tisuća članova).




Komentari (3)
Pogledajte sve

Ja nagovaram sve poznate da prijeđu iz AZ mirovinskog u CO/Pbz OMF.
Dosta mi je Novoselca i njegovih sranja, nesposobnjakovići nesposobni. Pa neka on sebi zaradi za mirovinu[bye]

Što se mene tiče, da mogu povukao bi sav novac iz ruku tih nesposobnjakovića koji naprave prinos jedva da sačuvaju vrijednost uloženog od inflacije, a u zadnja 3 mjeseca su napravili takve svinjarije na burzi, od nabijanja cijena u prosincu 2007. i kupovanja ATPL po 3.500 KN i INGR po 60.000 KN, pa do bezobzirnog povlačenja novca iz investicijskih fondova (bilo je čak i naloga za povlačenje pola milijarde kuna u roku jednog dana) i namjernog rušenja tržišta u kojem su stradali mnogi mali investitori, kao i fondovi. To im zapravo i je cilj, da pokažu ljudima kako investiranje u OIF i direktno u dionice nosi veliki rizik, i da bi radije trebalo investirat u mirovinske fondove koji su, eto, “sigurniji” vid ulaganja.
JEDNOM RJEČJU – STOKA! [angry]

Napišite tko su gubitnici.
AZ fond. Najlošiji su na objavama banke skrbnika.
Napišite da se fond može besplatno promjeniti svako 5 godina. Dvije godine sam u Erste, a ako za tri godine bude postojao uspješniji fond – prelazim ponovo [cool]

New Report

Close