EIZG: Oporavka nema zbog presporih reformi

Autor: Ana Blašković , 29. siječanj 2014. u 22:00
Ind. proizvodnja pala je na godišnjoj razini 2%/FOTOLIA

Analitičari Ekonomskog instituta očekuju nulti rast BDP-a u ovoj godini.

Ni u 2014. neće biti gospodarskogA oporavka, a rast BDP-a bi tek iduće godine mogao dosegnuti jedan posto bude li rasta izvoza i investicija zbog europskoga oporavka, nanovije su prognoze Ekonomskoga instituta.

Kraj prošle godine donio je nova pogoršanja u ekonomiji; industrijska proizvodnja pala je petu godinu zaredom, i to na godišnjoj razini dva posto, što je premašilo najpesimističnija  očekivanja analitičara. Ipak, u EIZG-u smatraju da bi postupno trebalo doći do slabljenja negativnih trendova, no bez stabilnog oporavka."Izostanak oporavka posljedica je strukturnih slabosti gospodarstva koja se rješavaju sporije od očekivanja te pretpostavke osjetnog smanjenja domaće potražnje zbog fiskalne konsolidacije. U idućoj bi godini jačanje europskoga gospodarstva te učinci fiskalnih i strukturnih reformi, za koje se očekuje da će se poduzeti ove godine, trebali potaknuti postupan oporavak", stoji u najnovijoj publikaciji Croatian Economic Outlook Quarterly.

Najveća su nepoznanica za prognoze dubina i brzina kojom će se provoditi reforme za konsolidaciju javnih financija. U slučaju njihove odgode, moguće je da pad potrošnje bude manji od očekivanja, ali uz slabljenje perspektiva budućeg rasta. S druge strane, provedba reformi nosi rizik socijalnih tenzija; iako masovne industrijske akcije nisu vjerojatne, njihova mogućnost mogla bi usporiti ili blokirati provedbu reformi, upozoravaju iz Ekonomskog instituta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close