Dvije tvrtke kandidata za šefa SDP-a duguju 12,7 milijuna kuna

Autor: Ana Blašković , 02. veljača 2016. u 12:28
Poduzetnik Dušan Polovina Lungo konkurira za predsjednika SDP-a/D. Stanin/PIXSELL

Tvrtke Atlas-Copco i Patriot registrirane su za građevinsku djelatnost i zbog nagomilanih dugova traže spas u predstečajnoj nagodbi.

U zadnji čas u utrku za mjesto mjesto šefa SDP-a uz Zorana Milanovića i Zlatka Komadinu uključio se i dugogodišnji član stranke, zadarski poduzetnik Duško Polovina Lungo.

On je u Zadru poznat po kritiziranju nepravilnosti u radu institucija, a u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji na pitanje na čemu temelji program za osvajanje vlasti u SDP-u poručio je: "Zakon, zakon i samo zakon". "Ja ništa ne skrivam niti želim skrivati, ali želim da se u ovoj zemlji jednom počnu poštovati zakoni", rekao je. Otkrio je da ima dvije građevinske tvrtke, "obje aktivne koje i rade", te da osniva treću, pa smo provjerili smo kako posluju. Prema podacima sudskog registra, Atlas-Copco i Patriot registrirane su za građevinsku djelatnost, pa ne čudi puno da dijele sudbinu sektora.

 

46tisuće

kuna gubitka imala je tvrtka Atlas-Copco sredinom 2015.

Računi su im objema u višemjesečnoj blokadi, a sam Dušan Polovina pokrenuo je postupak prestečajne nagodbe zbog 12,7 milijuna kuna nagomilanog duga, otkrivaju podaci Fine. Glavnina duga odnosi se na tvrtku Atlas-Copco, koja posluje od 1995., i nad kojom je 15. siječnja formalno otvoren postupak prestečajne nagodbe. Tvrtka u 2014. nije imala prihoda, a u srpnju prošle godine gubitak je dosegnuo 464 tisuće kuna. Izvješća otkrivaju da su netom uoči davanja zahtjeva za nagodbu kratkoročne obveze bile 2,57 milijuna kuna, od čega je gotovo 900.000 kuna porezni dug.

Istodobno, tvrtka od kupaca nije mogla naplatiti 337.000 kuna, a ukupan iznos prijavljenih obveza premašio je 12 milijuna kuna. Planom restrukturiranja Polovina je vjerovnicima predložio otpis kamate te polovicu glavnice, dok bi se preostali dug, nakon jednogodišnjeg počeka, vratio u idućih pet godina. Planom se predviđaju štednja, stabilizacija prihoda, rast broja zaposlenih, snižavanje troškova nabave i poboljšanje naplate.

Unatoč tome što do kraja srpnja Atlas-Copco nije imao redovnih prihoda, zadarski građevinar očekuje njihov skok ove godine na čak 1,32 milijuna kuna, pod uvjetom da vjerovnici početkom ožujka pristanu otpisati dug. U tvrtki Patriot, koju je osnovala Marina Polovina 2007., kandidat za šefa SDP-a je prokurist. Tvrtka posljednje dvije godine posluje s gubitkom, koji je u 2014. iznosio oko 83.000 kuna. U listopadu je podnesen je prijedlog za pokretanje predstečajne nagodbe zbog nemogućnosti podmirenja 0,7 mil. kuna obveza.

Komentari (5)
Pogledajte sve

@TORNOS-za promjene trebaš biti sposoban i svjestan što drugovi pripravnici iz sdp-a nisu i nikada neće biti! Pa nije njima do rada i poštenja nego do mutne vode i kruha bez motike, kao i ostalim mentalnim komunistima!

Ako bi poslovni čovjek sudio o Poslovnom dnevniku kroz čitanje foruma, bez iole sustezanja , mogao bi ga klasificirati kao desni, ultra desni časopis. Ima se osjećaj da su, kako to Dostojevski lijepo opisuje u svom političkom romanu Mladić ili Žutokljunac, na djelu zavjere, konspiracije i mreže.
Međutim, kako nas poučava Blanuša, teorije urota smatraju se „bizarnim oblikom mišljenja ili izrazom političke patologije (Hofstadter,1965), a njihovi autori i konzumenti, u najmanju ruku, neozbiljnim ili nerazumnim osobama protudemokratske orijentacije.“
Međutim ono što svakako nije urota, odnosno njene „ kolokvijalne istoznačnice“ kao što su „ spletka, intriga,komplot, tajna rabota, smutnja, makinacija, konspiracija“ jeste svakako judikalizacija gospodarstva, politike i svijeta života!!! E to je već ozbiljan problem tranzicijskih i postmodernih društava. Sa time se ne igra, odnosno igra se igra opisana u HOMO SACERA.
Judikalizacija gospodarstva najbolje se ogleda upravo u i kroz stečajeve i predstečajne nagodbe!!!! Stoga je politička naivnost, što je uostalom karakteristika ljevice, pozivati se na postojeće Zakone! Zato su i izgubili izbore!!! Umjesto toga trebali bi pozivati na reforme pravosuđa koje podrazumijevaju i pozivaju na izmjene postojećih zakona!!!!!

kako je nagomilao dugove dok su njegovi bili na vlasti? što će tek sad biti…?

Koja sprdačina! Kad je Krešica na redu u Heinzelovoj?

New Report

Close