Doznajte koliko bi se trebao podebljati budžet tročlane obitelji zbog Marićeve porezne reforme

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2018. u 09:32
Foto: Getty Images

Trgovci s kojima smo razgovarali uvjeravaju da će rasteretiti potrošače, ali ne postoji mehanizam koji će jamčiti takav ishod.

Meso, riba te voće i povrće od početka iduće godine trebali bi pojeftiniti oko deset posto nakon što država snizi stopu PDV-a s 25 na 13 posto. Hoće li tako i biti, ovisi prije svega o odluci trgovaca i njihovu dogovoru s dobavljačima. Prosječno hrvatsko domaćinstvo dosad je godišnje na hranu trošilo oko 22 tisuće kuna, od čega je većina budžeta odlazila za meso – oko 6700 kuna, piše Večernji list.

Na drugom su mjestu kruh i žitarice na koje ode 3770 kuna, mlijeko, sir i jaja uzmu godišnje oko 3500 kuna iz kućnog budžeta, a na povrće potrošimo 2700 kuna. Godišnji budžet za voće je skromniji – oko 1500 kuna. Prosječno hrvatsko domaćinstvo broji tri člana. Ako trgovci doista smanje PDV na 13 posto, novo porezno rasterećenje trebalo bi povećati kućni budžet tročlane obitelji za približno tisuću kuna godišnje. Kruh i mlijeko od početka se oporezuju s 5 posto, a s posljednjim Marićevim rasterećenjem niži PDV obračunavat će se na polovicu prehrambenih proizvoda koje troši prosječno domaćinstvo.

Trgovci s kojima smo razgovarali uvjeravaju da će rasteretiti potrošače, ali ne postoji mehanizam koji će jamčiti takav ishod. Bilo bi dobro kad bi udruge potrošača ili neke državne institucije već sad počele pratiti i objavljivati cijene u trgovinama da bi psihološki utjecale na ponašanje trgovaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close