Cjenovni smo raj za Austrijance

Autor: Radmila Kovačević/VL , 25. veljača 2015. u 11:16
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Nema bolje reklame od toga da gost misli kako ga odmor neće puno koštati, kaže Selimir Ognjenović iz njemačkog turoperatora ID Riva tours.

Hrvatima je život skup, ni mnogim Europljanima kod nas nije jeftino, ali za Austrijance je Hrvatska jedna od najpovoljnijih zemalja za odmor.

Sa svojih sto eura u nas mogu kupiti roba i usluga za koje bi im kod kuće trebalo čak 146 eura, pokazala je kvartalna analiza Bank Austria. Austrijancima je pritom u Hrvatskoj isplativije ne samo nego doma, nego i kod hrvatskih konkurenata Turske, Grčke, Španjolske, a pogotovo u Italiji ili Francuskoj. Vijest je to koja bi nam mogla donijeti neke nove goste. "Austrijanci sigurno neće zaboraviti ove brojke kad budu bukirali godišnji odmor. Do ljeta će, doduše, biti objavljena još jedna analiza, ali ona se od sadašnjih podataka može razlikovati tek pokoji postotak.

Osim toga, Hrvatska je već nekoliko godina, po kupovnoj moći eura, Austrijancima među tri najpovoljnije zemlje", kaže Ranko Vlatković, direktor HTZ-a u Beču.Podaci Bank Austrije obradovali bi i naše najbrojnije turiste, Nijemce. Neke tamošnje analize nisu nam išle u korist. Hrvatska nije u krugu cjenovno najprivlačnijih odredišta, a zna se da je Nijemcima u Turskoj, recimo, jeftinije 17 posto nego kod kuće. "Hrvatska više nije na glasu kao jeftina turistička destinacija i analiza Bank Austrije je odlična za promociju. Nema bolje reklame od toga da gost misli kako ga odmor neće puno koštati", kaže  Selimir Ognjenović iz njemačkog turoperatora ID Riva tours.

Domaći financijski analitičari smatraju da je hrvatski turizam cjenovno konkurentan, ali upozoravaju da se dugoročno mora težiti većoj turističkoj zaradi. "Rezultati analize ne iznenađuju. Hrvatska je više kroz domaće medije potencirana kao skuplja od ostalih mediteranskih zemalja. Istodobno nas stručna internacionalna rangiranja svrstavaju u klaster jeftinijih", kaže Sanja Čižmar iz konzultantske kuće Horwath HTL. "Hrvatska se pojavljuje i na rangiranjima luksuznih svjetskih destinacija. To su počeci, ali dobro je da nas tržište percipira kao destinaciju koja nudi lifestyle i kvalitetu, a ne samo niže cijene. Neovisno o percepciji Hrvatske, u svim je segmentima tržišta važno da pruža fer odnos vrijednosti za novac", zaključuje Čižmar. 
 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Za AC u RH se po nijednim europskim i svjetskim mjerilima ne može reci da su povoljne. Dapače najskuplji smo u Europi na nekim dionicama.
Npr Zagreb-Macelj (strani koncesionar) koju ne možeš izbjeći ako ideš u smjeru Beča košta 48 kN u jednom smjeru za 60km sto je cini najskupljom u Europi!

Jucer sam poslovno bio u Njemackoj na jedan dan.
Taxe izgledaju ovako: Austija, vignette 10 dana 8.70 €, Tauerntunnel 22,00 €, Karavanke 14,00 €, vinjeta za Sloveniju 7 dana, 15,00 €. Summa summarum, za 2 x 200 km Austrije sam platio cestarine (racunao sam Karavanke tunel samo 7,00 €) 37,70 € sto je cca. 290,00 kuna. Znaci kad budem drugi put isao, za 15 dana, onda opet ista procedura.
Sto se nocenja od 200,00 € tice, to si ja, koji sam cijeli zivot imao super placen posao i zaradjivao godisnje cca. 100.000,00 € (netto cca.62.000,00 €), sa obitelji nikad nisam mogao priustiti, kao niti 90% Austrijanaca ili Nijemaca, ergo govorim od solidnim hotelima i dobrim gostima.

Austrijska vinjeta za 10 dana košta 8,70 eura za cijelu Austriju a AC Zagreb-Split u jednom smjeru 174 kN! Naravno po istoj ruti se i vraćaju znaci još toliko! To je jeftinije?
Dalje,ako ideš na otoke trajekti su jako skupi. Ne znam točno cijene ali su paprene.
Smještaj je u RH jeftin i to stoji ali samo ako si nezahtjevan gost!
U RH je jako malo visokokategornih hotela u rangu austrijskih tog kalibra. Npr na podrucju Zadra jedan i to Austrijski Falkensteiner,noćenje je oko 200 eura a to nije nimalo jeftino. Povoljniji je npr Hotel Kolovare u samom Zadru ali iako ima 4* to je za Austrijske rangove jedva 3*.

Austrijeske autoceste nisu jeftinije od hrvatskih.
Godisnja vignetta 84,40 €,tunel Tauern plus Katschberg 11,00 € u jednom smjeru (za 60% Austrijanaca, koji zive sjevernije od tunela, Karavanke tunel 7,00 € u jednom smjeru. A kad idete Phyrn autocestom, placate dva puta tunele, 5,00 € plus 8,50 € u jednom smjeru.
Osim toga, mozete na Losnju u top hotelu sa cetiri zvjezdice, sa super hranom u polupensionu, dobiti nocenje za cca. 80,00 € a van glavne sezone jos jeftinije. Za takav hotel/smjestaj bi u Austriji placali najmanje 120,00 € po osobi. Znam o cemu govorim, jer vec vise od 25 godina ljetujem najmanje jedanput godisnje u hotelima na Losinju. Preko 50% hotelskih gostiju su Austriajnci i svi su super zadovoljni s omjerom cijene i usluge (Preis-Leistungsverhältnis). Zato nemojmo biti permanentno prekriticni. Sigurno ima puno stvari, koje se moraju i trebaju popraviti, ali dragi ljudi, casa moze biti za promjenu polupuna, umjesto sto je kod Hrvata uvijek poluprazna.

New Report

Close