Cjenovni smo raj za Austrijance

Naslovnica Forum Komentari članaka Cjenovni smo raj za Austrijance

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Cjenovni smo raj ako su svoj odmor isplanirali sa dolaskom na Jadran po staroj cesti D1 (jer AC je u RH nekoliko puta skuplja nego u Austriji) ,boravkom u jeftinom apartmanu i vanpansionskom potrosnjom u Lidlu

Austrijeske autoceste nisu jeftinije od hrvatskih.
Godisnja vignetta 84,40 €,tunel Tauern plus Katschberg 11,00 € u jednom smjeru (za 60% Austrijanaca, koji zive sjevernije od tunela, Karavanke tunel 7,00 € u jednom smjeru. A kad idete Phyrn autocestom, placate dva puta tunele, 5,00 € plus 8,50 € u jednom smjeru.
Osim toga, mozete na Losnju u top hotelu sa cetiri zvjezdice, sa super hranom u polupensionu, dobiti nocenje za cca. 80,00 € a van glavne sezone jos jeftinije. Za takav hotel/smjestaj bi u Austriji placali najmanje 120,00 € po osobi. Znam o cemu govorim, jer vec vise od 25 godina ljetujem najmanje jedanput godisnje u hotelima na Losinju. Preko 50% hotelskih gostiju su Austriajnci i svi su super zadovoljni s omjerom cijene i usluge (Preis-Leistungsverhältnis). Zato nemojmo biti permanentno prekriticni. Sigurno ima puno stvari, koje se moraju i trebaju popraviti, ali dragi ljudi, casa moze biti za promjenu polupuna, umjesto sto je kod Hrvata uvijek poluprazna.

Austrijska vinjeta za 10 dana košta 8,70 eura za cijelu Austriju a AC Zagreb-Split u jednom smjeru 174 kN! Naravno po istoj ruti se i vraćaju znaci još toliko! To je jeftinije?
Dalje,ako ideš na otoke trajekti su jako skupi. Ne znam točno cijene ali su paprene.
Smještaj je u RH jeftin i to stoji ali samo ako si nezahtjevan gost!
U RH je jako malo visokokategornih hotela u rangu austrijskih tog kalibra. Npr na podrucju Zadra jedan i to Austrijski Falkensteiner,noćenje je oko 200 eura a to nije nimalo jeftino. Povoljniji je npr Hotel Kolovare u samom Zadru ali iako ima 4* to je za Austrijske rangove jedva 3*.

Jucer sam poslovno bio u Njemackoj na jedan dan.
Taxe izgledaju ovako: Austija, vignette 10 dana 8.70 €, Tauerntunnel 22,00 €, Karavanke 14,00 €, vinjeta za Sloveniju 7 dana, 15,00 €. Summa summarum, za 2 x 200 km Austrije sam platio cestarine (racunao sam Karavanke tunel samo 7,00 €) 37,70 € sto je cca. 290,00 kuna. Znaci kad budem drugi put isao, za 15 dana, onda opet ista procedura.
Sto se nocenja od 200,00 € tice, to si ja, koji sam cijeli zivot imao super placen posao i zaradjivao godisnje cca. 100.000,00 € (netto cca.62.000,00 €), sa obitelji nikad nisam mogao priustiti, kao niti 90% Austrijanaca ili Nijemaca, ergo govorim od solidnim hotelima i dobrim gostima.

Za AC u RH se po nijednim europskim i svjetskim mjerilima ne može reci da su povoljne. Dapače najskuplji smo u Europi na nekim dionicama.
Npr Zagreb-Macelj (strani koncesionar) koju ne možeš izbjeći ako ideš u smjeru Beča košta 48 kN u jednom smjeru za 60km sto je cini najskupljom u Europi!

New Report

Close