Sukob u vladi: Borba HNS-a i SDP-a za Inu

Autor: Marija Brnić , 30. svibanj 2013. u 22:00
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar financija Slavko Linić jednako su kritični prema Mađarima/Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Vrdoljak ne slaže se s odlukom premijera da o budućnosti Ine s mađarskim Molom pregovaraju isključivo SDP-ovi predstavnici.

Iza povlačenja odluke o imenovanju predstavnika države na skupštini Ine u zadnji tren, na samoj sjednici Vlade u srijedu, stoji zapravo puno više od dodatnih konzultacija koje je zatražio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Posrijedi je prava bitka u Vladi za buduće odnose u slučaju Ine.Državu je skinutim prijedlogom trebao predstavljati šef Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović, ali je, po dostupnim informacijama, Vrdoljak zatražio da kao resorni ministar državu predstavlja on. A osim na skupštini, predsjedavajuću poziciju Vrdoljak traži i za tročlani pregovarački tim s Molom, koji  bi Vlada trebala uskoro imenovati, kroz dva tjedna.Za razliku od Mola koji je pregovore zatražio i ima spreman tim, u Vladi su izrazito podijeljeni oko predstavnika, ali i samih stajališta za pregovore. Neformalne pregovore s Molom, kao što smo pisali, već su odradili SDP-ovi kadrovi – Siniša Petrović i Pejnović.

Kao predsjednik NO-a Ine, Petrović ne može ući i u službeni tim za pregovore, a nakon zahtjeva Vrdoljaka za vođenje pregovora, Pejnović je navodno želio svoju poziciju ojačati i ulaskom u Vladu. No, na koalicijskoj razini to nije prošlo, te je iz Vlade jučer službeno potvrđeno da on neće biti novi potpredsjednik. Ipak, Pejnović će biti član tima za pregovore, jer SDP ne želi, što bi bilo logično, postaviti ministra financija Slavka Linića, zbog kritičkog stajališta prema Molu i njegovu izvršenju preuzetih obveza iz ugovora s državom.

Slična Linićevim su i Vrdoljakova stajališta, a kako Pejnović zastupa drugačije stavove, izbor trećeg člana tima bit će i važna naznaka pregovaračke pozicije države. O trećem članu pregovarat će se na razini Kukuriku koalicije idućih dana. No, o predstavniku na skupštini Vlada će očito odlučiti telefonski, jer skupština na kojoj se odobrava i isplata 343,6 milijuna kuna dobiti, sazvana je za srijedu u podne, dan prije sjednice Vlade. Ne bude li kvoruma, dakle i predstavnika države, nova se održava isti dan u 14 sati i odluke se usvajaju većinom glasova nazočnih dioničara.

Komentari (3)
Pogledajte sve

sramotna vlada i ona prijašnja i ova sadašnja ne žele vratiti po pravomoćnim rješenjima bivšim vlasnicima za imovinu oduzetu za vrijeme jugo. komunističke vladavine dionice ine d.d.iako je zakonom o privatizaciji ine d.d. to propisano

Znači i nakon Linića, Mesića, Dragičevića, Polančeca i Sanadera, još se ima što ukrasti u Ini.

USKOK U INI :

http://www.poslovni.hr/forum/tema/uskok-u-ini-maari-pozvani-na-razgovor-25761

DOMAĆI NAFTAŠI OPLJAČKALI HRVATSKU :

Večernji list (naslovi i podnaslovi),citiram :

“Tajna prodaje INE

Zaposlenici INE prijavili DORHu malverzacije

USKOK istražuje

Istražitelji USKOKa nastoje doći do orginalnog elaborata o vrijednosti nalazišta u Siriji

Jesu li Mađari 2003.imali povlaštene informacije o domaćoj naftnoj kompaniji

Mjerenja provodila mađarska tvrtka

Mol se grčevito borio za INU i dao ponudu od 505 miliona eura za 25% kompanije jer je znao da samo naftna polja u Siriji vrijede 20 miliardi dolara

MOL je znao tajnu o sirijskim poljima kad je ulazio u INU

Ljubo Jurčić: Nisam bio upoznat s otkričem u Siriji, sve sam podatke dobio iz INE

20 miliardi dolara vrijednost naftnih i plinskih polja u Siriji2003.

U vrijeme privatizacije INE predsjednik uprave INE bio je Tomislav Dragičević

Predsjednik Nadzornog odbora INE bio je Slavko Linić

MOL: Znali smo da Sirija skriva potencijal jer smo ondje radili ”

????

To je bilo 2003. kada je ININA nafta i plin u Siriji vredila 20 miliardi
dolara .

Danas ta nafta i plin vrijede 110 miliardi dolara .

ČAK ĆE I 19 % INE PRODATI :

http://www.vecernji.hr/vijesti/vlada-mol-tajni-pregovori-prodaji-ine-clanak-544625 [vecernji.hr]

New Report

Close