Bez dodataka za staž, božićnica i regresa 650 mil. kuna ušteda

Autor: Jadranka Dozan , 19. ožujak 2015. u 22:00
B. Lalovac žurno treba isporučiti paket reformi i dodatne mjere/ Patrik Macek/PIXSELL

Model nagrađivanja tek u razradi, ali ministar prijeti: Tko ne može zadovoljiti kriterije, nek traži posao drugdje.

Za zaposlene u javnim službama (ni) ove godine nema božićnica i regresa, a isto vrijedi i za uskratu uvećanja plaća za 4, 8 i 10 posto na minuli rad (nakon ostvarenih 20, 30 i 35 godina radnog staža) koja su u državnim i javnim službama ugovorena kolektivnim ugovorima i drugim sporazumima.

Odlučila je to Vlada na telefonskoj sjednici u četvrtak s koje su u saborsku proceduru upućeni prijedlozi zakona koji to reguliraju, a proračunske uštede koje se po te dvije osnove očekuju procjenjuju se na 650 milijuna kuna. Točnije, nesplata božićnica i regresa prištedjet će 350 milijuna kuna, dok produžetak uskrate isplate postotnog uvećanja koeficijenata složenosti poslova do kraja 2015. financijski teži 300 milijuna kuna. U Vladi te odluke objašnjavaju potrebnim uštedama u proračunu koje su i "obveza Hrvatske u okviru Europskog semestra i Programa konvergencije o provedbi mjera ekonomske politike u svrhu korekcije prekomjernog proračunskog manjka".

Vezano uz božićnice i regrese zaposlenima u javnim službama ističe se kako se odgovarajuće uštede ne mogu ostvariti dogovorom sa sindikatima oko izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora. Usto u Vladi naglašavaju i kako će se time materijalna prava zaposlenih u javnim službama izjednačiti s pravima zaposlenih u državnim službama, čiji su sindikati s Vladom još 2013. godine postigli sporazum kojim su se prava na regres i božićnicu odrekli do 2016. Međutim, dok se tu radi o mjerama u području javne uprave 's rokom trajanja' koje (više) ne zadovoljavaju Europsku komisiju, iz Vlade ovih dana najavljuju i neke dugoročnije mjere koje će Vlada uskoro izložiti EK u sklopu programa reformi.

Zaposleni u Poreznoj upravi i Carini poslužit će kao pokazna vježba da Vlada ipak radi na 'pravim' reformskim zahvatima. Oni bi, naime, trebali biti prvi kojima će se plaća vezati uz učinak, i to tako što će se uvesti kriteriji uspješnosti te koncept osnovne plaće i varjabilnog dijela. Ministar financija Boris Lalovac s tim u vezi kaže kako zasad ne može govoriti o detaljima jer se taj plan tek razrađuje. Ali zato je ovih dana oštar u porukama: "Onaj tko nije učinkovit i ne može zadovoljiti kriterije, treba potražiti posao drugdje". No, tek kad se definiraju (para)metri mjerenja učinkovitosti i rokovi početka primjene, vidjet će se je li posrijedi istinsko zalaganje za reforme ili tek još jedan alibi plan. 

Plaće po zasluzi

Dalić su glatko odbili

U vezi s najavom uvođenja kriterija uspješnosti za državne i javne službe Lalovac podcrtava da EK ne zadovoljavaju linearni rezovi s rokom trajanja. No, ne tak davno u Vladi (i Saboru) glatko su odbili paket četiriju zakona za reformu državne i javne uprave nezavisne zastupnice Martine Dalić. A oni su išli upravo u smjeru depolitizacije uprave na višim rukovodnim razinama, te vrednovanja i nagrađivanja rada službenika temeljem mjerenja rezultata rada.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Potrebno bi bilo da ovi iz Javnog sektora dođu na pola godine raditi u Realni sektor , da nauče kako je teško zaraditi novac.

A mi iz Realnog sektora za to vrijeme bi ih mogli mjenjati na njihovim radnim mjestima u Javnom sektoru i na Državnim Jaslama.

Strašno mi je žao onih 20% koji stvarno zarade svoju plaću!

Krkani umjesto da smanje nepotrebni visak rukodizaca i povise place ostatko kvalitetnih koji ostane, oni svima spuste place i zadrze rukodizace. Kakva je to nakupina neinteligencije.


Da, ostavite autoceste u našim rukama, to nas košta nekoliko milijardi godišnje, samo to, a vi će te s ovim smiješnim mjerama uštediti bijednih 500 milijuna kn.

ne vidim gdje je problem, narod se izjasnio da tako želi – oni slušaju volju naroda

New Report

Close