Stipić grupa traži predstečajnu nagodbu

Autor: Darko Bičak , 04. travanj 2013. u 22:00
Zgrada u Paromlinskoj navodno prodana Stipić grupi/PIX

Tvrtka je krajem prošle godine od Zabe kupila Paromlinsku za 120 mil. kuna.

Stipić grupa još je jedna od nekad uspješnih građevinskih tvrtki koja je spas od propasti potražila u predstečajnoj nagodbi zbog duga od gotovo 600 milijuna kuna.

Ovoga je tjedna donesena odluka o otvaranju nagodbe te su pozvani vjerovnici da prijave svoja potraživanja. Iako u samoj tvrtki nisu željeli komentirati razloge zbog kojih su došli do ruba, jasno je da je višegodišnja kriza građevinskoga sektora utjecala i na njih. Prema dokumentaciji, Stipić grupa je zadnjeg dana 2012. godine ukupno dugovala 594,6 milijuna kuna od čega više od polovice otpada na obveze prema bankama – 311,4 milijun kuna. Iako se medijima dosta nagađalo o odnosu Stipić grupe i Zagrebačke banke, sada je došla i potvrda. Zagrebačka banka je najveći vjerovnik posrnuloj tvrtki s 277,6 milijuna kuna. Stipić je, naime, postepeno preuzeo na sebe obveze iz konzorcijskih projekata, iz kojih su ispadale tvrtke poput Konstruktora i IGH. Papiri za predstečajnu nagodbu otkrili su da je Zaba svoje bivše sjedišta u Paromlinskoj ulici u Zagrebu, kako piše T-portal, banka potkraj prošle godine prodala Stipiću, za 120 milijuna kuna.

No, sada, piše T-portal, tvrtka želi u predstečaju namiriti Zabu prodajom svojih udjela i nekrentina u projektima Ban i Bundek centar, Paromlinska, Nada Dimić te Coloseum koje su ukupno vrijedne 235 milijuna kuna.Dobavljačima je, pak, Stipić grupa dugovala 158,6 milijun kuna. Još prije nekoliko godinu u Stipiću su isticali da su jedna od rijetkih hrvatskih tvrtki koja samostalno može osigurati bankovno jamstvo za gotovo svaki projekt.U jeku gradnje trgovačkih centara i poslovnihi zgrada Stipić grupa bila je angažirana na većini takvih gradilišta. Prihod joj je 2009. bio 1,22 miljarde kuna, ali ona nikada nije bila u  u kategoriji divova poput Konstruktora i IGH.  

Komentari (6)
Pogledajte sve

ma to su kriminalci koji su se umrežili s ljudima iz Zabe… koja je razlika između rizičnog kreditiranja u Kabi i u Zabi? kad će tamo krenuti hapšenja?

zanimljivo je da se 20 godina nakon “sanacije” banaka, gdje se otelo puste milijarde od građana kako bi se platile bankovne dubioze ponavlja ista priča, a da ništa ne mijenja na činjenici to što smo formalno izišli iz komunizma i što su banke sad u privatnom stranom umjesto u domaćem državnom vlasništvu. banke, dakle i dalje djeluju izvan zakona, i u dubokoj sprezi s politikom.

90% ove krize i propasti generiraju banke, kod nas građevinski sektor pada već barem četiri godine a banke ne čine apsolutno ništa da bi smanjile rizik, one su dijelile i dijelile novce samo po osnovi hipotekarne nominale, a da u svim hrvatskim bankama nema ni jedne jedine stručne osobe koja bi znala procijeniti bilo koji investicijski projekt.

banke tjeraju cijeli sektor u propast, s jedne strane ulupali su silne novce u rizične projekte s neinteligentnom idejom da je hipotekarno jamstvo dovoljno pokriće za sve i da će oni zgrnuti silni profit bez pameti i znanja. također, one neće da priznaju gubitke s neprodanim stanovima, i dalje nastavljaju umjetno državnje visokih cijena i reprogramiranje dugova gdje god nisu ekstremno veliki.

a gdje su ekstremno veliki, računaju na linića i predstečajnu nagodbu. twixer, pogodio si u sridu ili blizu sride, jedina svrha predstečajne nagodbe je da banke pokušaju naplatiti 100% svojih potraživanja na račun svih, i dužnika i svih ostalih vjerovnika, i to mimo pravne procedure.

ne samo da će to dalje urušiti gospodarstvo, nego na velika vrata uvodi potpunu pravnu nesigurnost u državu, protuustavno protežiranje jednog gospodarskog subjekta u odnosu na drugi, i općenito anarhiju.

otkako su došli na vlast, i milanović i linić i čačić su stalno davali do znanje da je pravni sustav nešto što oni smatraju dekorativnom funkcijom, i oni smatraju da s funkcija na koje su izabrani imaju pravo po osobnom nahođenju urušavati i pravni sustav i ustavni poredak. bijeda našeg pravosuđa i policije je da nitko ne smije početi s pravnim postupcima protiv njih, a imaju sve pretpostavke za isto. još mizernije je ponašanje predsjednika države, koji u stvari surađuje s vladnom u rušenju ustavnog poretka, a po struci je pravnik.

josipović je mogao zaustaviti zakon o predstečajnoj nagodbi, on, kakav god da je pravnik, a profesor je na pravnom fakultetu, morao bi imati toliko znanja da zna koliko je taj zakon u koliziji s pravnim sustavom. ali on neće da napravi ništa, boji se bilo kakve odgovornosti za bilo što. a izabran je za predsjednika države.

@neo apsolutno si u pravu! Tvrtka koja je nastala od braće knaufera i u nazad na “dobro poznat” način uništavaju građevinarstvo dampinškim cijenama i nekorektnim poslovanjem koje im zakon omogućava. Slična priča kao i slučaj iz Slavonskog Broda, samo većih razmjera.

Pa kako to???? “IZUZETNA” tvrtka koja bez “problema” prodaje stanove po 7000 eurića ( Ban ) i 2500 eurića ( Bundek )
Sve je to ista ekipa: ŽDERIĆI, RADIĆI, VALENTIĆI, PAŠALIĆI, GALINCI, ……[emo_smijeh]
Ko voli nek izvoli!!!!!![emo_zloban]
Bolje kupiti u Barceloni za iste pare i rentati godišnje ( 100% popunjenost!)[emo_namigusa] )

New Report

Close