Ovo su profili najboljih hrvatskih izvoznika

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2013. u 13:58
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

U sklopu konvencije “Hrvatski izvoz prije i poslije ulaska u EU” održana je šesta dodjela nagrada “Zlatni ključ”.

U sklopu konvencije "Hrvatski izvoz prije i poslije ulaska u EU" danas je održana šesta dodjela nagrada "Zlatni ključ" najboljim izvoznicima u 2012. godini. Donosimo pregled i profile svih dobitnika.

Tvrtka Ericsson Nikola Tesla dobila je dvije nagrade, onu za najboljeg velikog izvoznika u 2012. te za najboljeg lanjskog izvoznika u Rusku Federaciju.

Ericsson Nikola Tesla je vodeći regionalni isporučitelj komunikacijskih proizvoda i usluga u operatorskom segmentu te je isto tako isporučitelj inovativnih informacijsko-komunikacijskih rješenja vezanih uz zdravstvenu zaštitu, promet, državnu upravu, komunalne djelatnosti i multimedijsku komunikaciju. Dioničko društvo Ericsson Nikola Tesla je osnovano 13. 5. 1995. godine dolaskom korporacije Ericsson kao najvećega pojedinačnog vlasnika, a u skladu s državnim programom pretvorbe i privatizacije. Prema sadašnjoj strukturi vlasništva Društva, Ericsson posjeduje 49,07%, mali dioničari 50,67%, a 0,26% dionica je u vlasništvu Društva. vrsti partnerski odnos Ericssona i Ericssona Nikole Tesle traje već nekoliko desetljeća jer je kompanija Ericsson Nikola Tesla, koja vuče svoje korijene iz poduzeća “Nikola Tesla” osnovanoga 1949. godine, potpisala s LM Ericssonom prvi licenčni ugovor još davne 1953. godine i po tome je jedan od najstarijih licenčnih partnera ove korporacije.

 

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle

Najbolji srednji izvoznik u 2012. – Calucem d.o.o.

Calucem d.o.o. iz Pule je drugi po veličini svjetski proizvođač specijalnog aluminatnog cementa koji su počeli proizvoditi još 1926. godine, a već ga dugi niz godina isključivo izvoze u preko 60 zemalja diljem svijeta, putem prodajnih ureda u Njemačkoj, Americi i Singapuru. Njihova glavna tržišta su SAD, Njemačka i Švedska, ali njihovi cementi mogu se pronaći i u Južnoj Africi, Kini, pa i u Australiji. Njihova tvornica je locirana u industrijskom dijelu pulskog zaljeva i ima vlastitu privatnu luku putem koje brodovima dobavljaju boksitne sirovine iz Grčke, Turske i Kine.  

 

Alfred Blažina, Uprava Calucema

Najbolji mali izvoznik u 2012. – Navis Consult d.o.o.

Navis Consult d.o.o. – projektna tvrtka sa sjedištem u Rijeci sastavni je dio korporacije Rolls-Royce plc. Specijalizirani su za za izradu tehničke dokumentacije gradnju kompleksnih offshore i ostalih specijalnih brodova koji se grade po raznim svjetskim brodogradilištima pod brandom UT-design i NVC-design. Tvrtka organizaciono pripada norveškom ogranku korporacije pod nazivom Rolls-Royce Marine AS. Poslovanje Navis Consulta je u kontinuiranom porastu već 12-ak godina te tako tvrtka pored svojih vlastitih kapaciteta angažira i veliki broj kooperantskih tvrtki iz Primorsko-goranske Županije i ostalih dijelova Hrvatske, a dijelom i kooperante iz Indije. Kroz poslovanje u sklopu grupacije, izvoze gotovo 100% svojih usluga te se tako po njihovoj tehničkoj dokumentaciji grade brodovi u brodogradilištima po čitavom svijetu – u Norveškoj, Rumunjskoj, Italiji, Španjolskoj, Brazilu, Čileu, Saudijskoj Arabiji, Koreji, Indiji, Singapuru, Indoneziji, Indiji, Kini, itd.

 

Siniša Reljić, direktor Navis Consultinga

Najinovativniji izvoznik u 2012. – HSTEC d.d.

HSTEC je osnovan 1997. godine za razvoj, projektiranje i proizvodnju preciznih visokobrzinskih elektromotornih vretena, direktnih pogona i druge visokobrzinske tehnike, te za inženjering, projektiranje i automatizaciju specijalnih obradnih strojeva i sustava. HSTEC je inovativna izvozno orjentirana tvrtka te izvozi ca. 90% svojih proizvoda i usluga, od čega 80% na tržište EU, a 20% na tržište SAD-a. Godišnji prihod iznosi 5,3 mio €, a izuzev krizne 2009. godine tvrtka bilježi stalan rast prihoda i zapošljavanja novih djelatnika.

 

Željko Goja, direktor HSTEC-a

Najbolji izvoznik u Italiju u 2012. – Plamen d.o.o.

PLAMEN je tvornica smještena u Požegi, srcu Slavonije, sa 85- godišnjom tradicijom u proizvodnji lijevano-željeznih proizvoda. Jedna je od najvećih ljevaonica, te najveći i jedini proizvođač kućanskih aparata u domeni grijaćih tijela, u Republici Hrvatskoj. Ljevaonica proizvodi razne vrste odljevaka od sivog lijeva za potrebe vlastite proizvodnje, te po narudžbi u kvaliteti EN-GJL 200, godišnje cca 12.000 tona. Specijalizirana je za proizvodnju tankostijenih odljevaka, kao komponenti štednjaka, peći, kotlova i kamina. PLAMEN je izvozno orijentirana tvrtka, te preko 70 % proizvodnje izvozi na tržište EU i ostalih europskih zemalja.

 

Plamen, upravna zgrada

Najbolji izvoznik u BiH u 2012. – TDR d.o.o.

TDR je vodeći proizvođač cigareta u jugoistočnoj Europi. S oko 800 zaposlenika i više od 60 posto prodaje ostvarene u izvozu TDR drži poziciju jednog od najvećih proizvodnih kompanija u Hrvatskoj u domaćem vlasništvu i vodećih hrvatskih izvoznika koji svoje proizvode plasira na ukupno 15 tržišta. Uz lidersku poziciju u Hrvatskoj, TDR je vodeći i na tržištu Bosne i Hercegovine te je u više navrata proglašavan najboljim hrvatskim izvoznikom na to susjedno tržište. Sa s 2,6 milijardi prodanih cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine u 2012. godini, TDR u BiH ima stabilan tržišni udio od 32 posto. Osim u regiju, TDR izvozi još i u Njemačku, Španjolsku, Češku, Italiju, Austriju, Ujedinjene Arapske Emirate, Bugarsku, Rusiju i Iran.

 

TDR, upravna zgrada

Najbolji izvoznik u Njemačku u 2012. – Boxmark Leather d.o.o.

Društvo Boxmark Leather d.o.o. iz Trnovca Bartolovečkog proizvodi visokovrijedne sašivene kožne navlake za sjedala za osobna vozila, kožne krojne dijelove za interijer osobnih vozila i kožom tapecirane dijelove interijera osobnih vozila. Kupci su renomirane svjetske marke automobila kao što su Daimler-Mercedes, Volkswagen, Audi, Porsche, BMW, Bentley, Bugatti, Maybach, Škoda, Opel, Ford i mnogi drugi. Tvrtka je osnovana u studenom 2000. godine, a poslovanje je na početku bilo pokrenuto sa samo 7 zaposlenih u iznajmljenim halama tvrtke Varteks d.d. Varaždin. Od 2006. godine posluje na lokaciji u Slobodnoj zoni Varaždin, gdje je na parceli od 30 hektara izgradila najsuvremeniju tvornicu u svojoj branši u svijetu, sa halom veličine 30.000 m2. U Boxmarku je trenutno zaposleno 2.700 radnika.

 

Igor Greblički, predsjednik Uprave Boxmark Leathera

Najbolji izvoznik u Sloveniju u 2012. – AD Plastik d.d.

Dioničko društvo AD Plastik najveći je hrvatski proizvođač plastičnih dijelova za automobilsku industriju. Društvo je nastalo 1992. godine, izdvajanjem iz bivše Jugoplatike, da bi se 1996. godine oblikovalo kao dioničko društvo, pod današnjim imenom. Privatizirano je 2001. godine, na bazi tzv. programa radničkog dioničarstva, koji je uspješno realiziran. Stoga su djelatnici AD Plastik-a danas vlasnici skoro petinu dionica svoje tvrtke. Djelatnost AD Plastik-a u Hrvatskoj je proizvodnja dijelova iz plastičnih masa za interijere i eksterijere automobila, čija proizvodnja se odvija na lokacijama u Solinu, gdje je sjedište tvrtke, te u Zagrebu na Jankomiru. Osim proizvodnje u Hrvatskoj Društvo ima proizvodne lokaciji u Rumunjskoj, Srbiji i tri u Rusiji (u blizini Samare, Sankt Petersburga i u Kalugi), te u Sloveniji. AD Plastik zapošljavao je na 31.12.2012. godine u Hrvatskoj 830 djelatnika, s godišnjim prihodom u 2012. godini od 507 milijuna kn, od čega u strukturi prihoda više od 95% čini izvoz.  

 

Mladen Peroš, predsjednik Uprave AD Plastika

Najbolji izvoznik u Austriju u 2012. – SELK d.o.o.

Tvrtka SELK d.d. je osnovana 1976.godine i proizvodila je kvarcne elektroničke satove,LED komponente i sklopove. Tijekom 90-tih godina kada su izgubljena tržišta i ugašena postojeća proizvodnja, tvrtka se 100 % privatizira te pridobiva poslovnog partnera EPCOS iz Austrije s kojim do danas ostvaruje međusobnu suradnju. Na dan privatizacije SELK d.d. je zapošljavao 109 radnika. Trenutno zapošljavaju 859 radnika koji rade u 5 grupnom modelu po AZM sustavu. Proizvodnja se odvija u tri proizvodne hale ukupne površine 16800 m2 na lokaciji u Kutini. Njihov proizvodni program je završni dio (backend) proizvodnja elektroničkih komponenti.

 

Ivan Brkić, direktor SELK-a

Najbolji izvoznik u Srbiju u 2012. – Cedevita d.o.o.

Cedevita d.o.o. vodeći je regionalni proizvođač vitaminskih instant napitaka. Sjedište tvrtke nalazi se u zagrebačkoj Planinskoj ulici već više od 40 godina. Tvrtka je dio sustava Atlantic Grupe, unutar kojeg od 2001. godine aktivno širi prisutnost na novim tržištima te ulazi u nove kanale distribucije (kućanstvo, HoReCa, On-The-Go). Cedevita d.o.o ima lidersku poziciju (preko 50% tržišta) u segmentu instant vitaminskih napitaka na hrvatskom tržištu te u BIH, Sloveniji i Srbiji.  

 

Zvonimir Brekalo, direktor Cedevite

Najbolji izvoznik u SAD u 2012. – HS Produkt d.o.o.

Tvrtka HS PRODUKT d.o.o. od svog osnutka orijentirana je na izvoznu proizvodnju za specijalne namjene. Pritom su najvažniji resursi tvrtke korištenje vlastitog razvoja, znanja i ljudskog potencijala, u kombinaciji sa svjetskim tehnološkim i marketinškim dostignućima. Vlasnici tvrtke HS PRODUKT Ivan Žabčić i Marko Vuković započeli su razvojni put tvrtke 1991. godine prvim modelima pištolja PHP i HS 95, koji su bili isporučivani za potrebe MORH za vrijeme Domovinskog rata. Tvrtka HS Produkt tijekom 2001. godine sklopila je dugoročni distribucijski ugovor s najstarijom američkom tvrtkom za proizvodnju i distribuciju pješačkog oružja Springfield Inc. koja distribuira proizvode HS-a na američko tržište.  

 

Željko Pavlin, direktor HS Produkta

Najbolji izvoznik u Mađarsku u 2012. – Viro tvornica šećera d.d.

Viro tvornica šećera jedan je od najvećih izvoznika i najprofitabilnija tvrtka u prehrambenoj industriji. Od privatizacije 2002. godine uloženo je više od 400 milijuna kuna u modernizaciju tvornice. U 2012. godini Viro tvornica šećera ostvarila je dobit u iznosu od 138,6 milijuna kuna zahvaljujući rastu ukupnih prihoda za 26 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Udio prihoda od prodaje u inozemstvu povećan je sa 38,22 na 48,59 posto, dok je udio prihoda od prodaje u zemlji smanjen za 13,15 posto. Viro proizvodi bijeli šećer za kućanstva te pasterizirani tekući šećer koji je u prvom redu namijenjen za industriju bezalkoholnih pića. Da bi se maksimalno iskoristila šećerna repa, Viro proizvodi i suhi briketirani repin rezanac koji pripada kategoriji visokokvalitetne stočne hrane i melasu, koja se koristi u industriji alkohola i kvasca. Viro tvornica šećera surađuje i s brojnim partnerima u Europskoj uniji u svim segmentima svog poslovanja. Više od 80 posto proizvodnje šećera iz šećerne repe Viro plasira na zahtjevno europsko tržište, najviše na tržišta Europske unije.

 

Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira

Najbolji izvoznik za područje Sjeverne Irske u 2012. – Pliva Hrvatska d.o.o.

S tradicijom dugom više od 90 godina PLIVA je najveća farmaceutska kompanija u Hrvatskoj i jedna od vodećih u regiji Jugoistočna Europa. PLIVA je i jedan od vodećih izvoznika za što je više puta nagrađivana. Osim u Hrvatskoj, PLIVA putem vlastitih poduzeća ili podružnica posluje u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji. Zagreb je središte iz kojeg se upravlja svim tržištima regije Jugoistočna Europa. Integracija s Tevom dodatno je ojačala PLIVINU vodeću poziciju u Hrvatskoj i na ključnim međunarodnim tržištima. PLIVINO poslovanje obuhvaća proizvodnju gotovih lijekova i aktivnih farmaceutskih supstancija, komercijalno poslovanje u Hrvatskoj i regiji te istraživanje i razvoj generičkih lijekova i aktivnih farmaceutskih supstancija. PLIVA je jedina farmaceutska kompanija u Hrvatskoj s vertikalno integriranom proizvodnjom.

 

Tihomir Orešković, predsjednik Uprave Plive

Za područje Afrike

Najbolji izvoznik u Egipat u 2012. – Genera d.d.

Genera je tvrtka s više od 110 godina tradicije i iskustva u proizvodnji lijekova. Raznovrstan portfelj Genera Grupe uključuje veterinarsko-medicinske proizvode, vitaminsko-mineralne dodatke prehrani, humane lijekove, dezinficijense za humanu i veterinarsku upotrebu te proizvode za zaštitu bilja. Početak Genere povezuje se s osnivanjem Kraljevskoga hrvatsko-slavonskog zemaljskog bakteriološkog zavoda 1901. godine. Tijekom povijesti kompanija je poslovala pod različitim imenima, a od 2001. posluje kao samostalna tvrtka pod nazivom Veterina, dok je u razdoblju od 1940. do 2000. bila sastavni dio farmaceutske tvrtke PLIVA. Od 2007. godine Genera je uvrštena u službeno tržište Zagrebačke burze, a od 2009. godine posluje pod današnjim imenom. Genera je nositelj dva GMP-certifikata (certifikata dobre proizvođačke prakse), što je jedan od ključnih pokazatelja usklađenosti proizvodnih procesa i sustava upravljanja kvalitetom s najstrožim zahtjevima europskih regulatornih tijela. U 2012. godini Genera Grupa bilježi porast izvoza od 31,1 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U 2012. godini udio izvoza u prihodima od prodaje Genera Grupe čini čak 51,4%.

 

Marko Smetiško, predsjednik Uprave Genere

Za područje Južne Amerike

Najbolji izvoznik u Brazil u 2012. – Predionica Klanjec d.o.o.

Predionica Klanjec proizvodi predivo više od 50 godina. Tvornica je izgrađena 1962. godine i u početku je proizvodila pamučno češljano predivo visoke finoće. Ubrzo nakon osnivanja prva u Hrvatskoj počinje s proizvodnjom mješavina pamuka i poliestera. Danas kupci od Predionice Klanjec mogu naručiti isključivo predivo od viskoze, modala ili tenzela – prirodnih celuloznih vlakana. Proizvodni pogon radi 24 sata dnevno tijekom cijele godine, proizvodi viskozno, modalno i tenzel predivo na prstenastim, rotorskim i zračnim predilicama (tzv. Airjet predilice). Dnevno se proizvodi cca. 20 tona prediva koje se u cijelosti izvozi. U izvozu prstenastog i Airjet prediva dominiraju europska tržišta dok se rotorsko predivo izvozi u Brazil.  

 

Goran Iveković, direktor Predionice Klanjec

Najbolji izvoznik u Saudijsku Arabiju u 2012.

Za područje Azije i Pacifika – Kraš d.d.

Kraš se od davne 1911. godine, kada je otvorena njegova preteča, tvornica čokolada Union, do danas razvio u najvećeg proizvođača konditorskih proizvoda u Jugoistočnoj Europi. Od 1992. posluje kao dioničko društvo u pretežitom vlasništvu radnika kao malih dioničara. Pored matične proizvodnje (čokolade, keksa i bombona) smještene na lokaciji Maksimir u Zagrebu, Kraš je vlasnik još dviju tvornica keksa i to Karoline iz Osijeka i Mire iz Prijedora, ujedno najvećeg proizvođača keksa i vafla u Bosni i Hercegovini. Kraš je izvozno orijentirana kompanija i u ovom trenutku nešto manje od polovine ukupne proizvodnje izvozi na tržišta regije, zapadne Europe i prekomorja. Na tržištu Sudijske Arabije Kraš je dugogodišnji lider u kategoriji Napolitanki, gdje je samo tijekom protekle godine plasirano više od 3000 tona ovog proizvoda. Tržišta Jugoistočne Europe Kraševa su domicilna tržišta na kojima posluje putem vlastitih podružnica osnovanih u Sloveniji, Srbiji, BiH, Makedoniji, Češkoj i Slovačkoj. Kraševa poslovna strategija usmjerena je ka izjednačavanju domaće prodaje i izvoza.

 

Darko Radišić, predsjednik Uprave Kraša

Za 'rastuća tržišta'

Najbolji izvoznik u Tursku u 2012. – Končar-Generatori i motori d.d.

Kao rezultat sinergijskih procesa unutar Končar Grupe osnovano je društvo KONČAR – Generatori i motori d.d. 1997. godine spajanjem društava Končar-Srednji električni strojevi i Končar-Generatori. Društvo trenutno ima 512 zaposlenika, od kojih su između ostalih jedan doktor znanosti, dva magistra znanosti, preko 80 zaposlenika s visokom stručnom spremom, 50 s višom stručnom spremom, te gotovo 200 visokokvalificiranih radnika. Osnovna djelatnost Društva je razvoj, projektiranje, proizvodnja, ispitivanje, montaža i puštanje u pogon vlastitih proizvoda te servisiranje, remonti, povećanje snage, revitalizacija i modernizacija vlastitih proizvoda i proizvoda drugih proizvođača. Godišnji promet u 2012. godini je iznosio preko 35 mil €, od čega se 70% odnosi na izvoz.

 

Roman Nota, predsjednik Uprave Končar-Generatori i motori

Pročitajte više u prilogu

Komentirajte prvi

New Report

Close