Zbog zavlačenja s dozvolama Plamen ne želi Zlatni ključ

Autor: Danijela Jozić/VLM , 19. svibanj 2013. u 22:00
Vinko Matijević, direktor Plamena

Na mjesec gube više od 400.000 kuna zbog kašnjenja projekta, moraju odgađati ranije zacrtane narudžbe.

Požeška tvrtka Plamen, koja se bavi proizvodnjom peći i kamina, dobitnik je nagrade Zlatni ključ koju dodjeljuju Hrvatski izvoznici, i to za najboljeg izvoznika za tržište Italije. No, čelni ljudi Plamena neće biti na svečanoj dodjeli koja se održava u utorak 21. svibnja.

Kako je Poslovnom dnevniku objasnio Vinko Matijević, direktor Plamena, u tvrtki su odlučili da ne žele prisustvovati ceremoniji i preuzeti nagradu za koju je predviđeno da je uruči ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. "Revoltirani smo činjenicom da ni nakon više od godine dana nismo dobili lokacijsku i građevinsku dozvolu za naša dva važna projekta, a riječ je o investicijama ukupne vrijednosti 120 milijuna kuna s kojima su upoznati svi resorni ministri", kaže nam Matijević Još početkom 2012. Plamen je odlučio proširiti pogone investicijom u elektropeć. Za to su im potrebne građevinske dozvole za prijelaz na jače napajanje te za ljevaonicu odljevaka. 

 

Matijašević

Mjesečno gubimo više od 400 tisuća kuna na skuplju energiju zbog kašnjenja projekta, moramo odgađati ranije zacrtane narudžbe

Ljevaonica zapela na okolišu
Za prvi projekt zatražili su lokacijsku dozvolu lani u travnju, dobili je u studenome. Očekivali su građevinsku dozvolu do ožujka, najkasnije do travnja ove godine, no još nemaju povratne informacije iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Pritom su imali i dogovor s HEP-om da će sami odraditi dio investicije za koji je nadležan HEP. No, HEP im je doslovce preko noći takav ugovor promijenio i raspisao natječaj za izvođenje radova iako je riječ o investiciji koju bi platio Plamen, a koja bi na kraju ostala u vlasništvu HEP-a. Kako nam je objasnio Vinko Matijević, na natječaju, na koji je bespotrebno izgubljeno vrijeme, na kraju su i izabrani Plamenovi partneri kao najpovoljniji. Prije mjesec dana objašnjeno nam je u Ministarstvu prostornog uređenja da za ljevaonicu odljevaka za koju Plamen čeka lokacijsku dozvolu "nedostaje dio koji se odnosi na zaštitu okoliša". "To nije točno. Mi smo na temu ljevaonice imali konferenciju 2. svibnja, a  predstavnici Ministarstva nisu imali nikakve primjedbe na naš projekt. I ranije primjedbe za obje dozvole su bespotrebno otezanje", tvrdi direktor Plamena.

Mrak Taritaš sad šuti
 "Uoči kretanja u proširenje pogona lani početkom ožujka razgovarali smo s aktualnom ministricom Ankom Mrak Taritaš, koja je tada bila pomoćnica ministra. Predstavili smo joj ulaganje i složili se da je riječ o poslu većem od sto milijuna kuna, zbog čega se svrstava u investicije od posebnog značaja. Naručili smo pet milijuna eura vrijednu opremu iz Engleske i Njemačke. Evo je, sad stoji vani pod najlonom. Kako da to pojasnim našim inozemnim partnerima? Mi smo bili uvjereni da ćemo sve papire riješiti najkasnije do ožujka ove godine", pojašnjava direktor Plamena. "Mjesečno gubimo više od 400 tisuća kuna na skuplju energiju zbog kašnjenja projekta, moramo odgađati ranije zacrtane narudžbe. Radimo i za druge, dio smo lanca, pa trpe i naši partneri. Zamislite, zapravo ne možemo proširiti kapacitete da proširimo poslove. To je moguće samo u Hrvatskoj", navodi Vinko Matijević. Poslovni dnevnik pitanja o tome u kojoj je fazi donošenje dozvola za Plamen poslao je  u Ministarstvu graditeljstva, no ostali smo bez odgovora. Plamen je, inače, jedini proizvođač peći u Hrvatskoj. Izvozi više od 80 posto proizvodnje u dvadesetak država. Tvrtka je lani imala prihod od 190 milijuna kuna uz dobit prije oporezivanja od 15 milijuna kuna. Rade i vikendima jer su prekapacitirani narudžbama. Zapošljavaju 433 radnika. Na kraju valja istaknuti da je riječ o otezanju investicije domaćeg ulagača: Plamen je u većinskom vlasništvu požeškog poduzetnika Josipa Galića i još nekoliko privatnih tvrtki te 93 fizičke osobe.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Dali premjer Milanović,gđa. Pusić, Linić i ostala bratija čitaju ovakve članke. I oni se čude što gube izbore. Sve u lancu koji su odgovorni treba krivično goniti, od najnižeg referenta do ministra. Sve gubitke koji su nastali neka plate od svoje plaće pa ovakvve sramote više sigurno neće biti.


U ovom moru agencija, ministarstava i razno-raznih ureda davno se izgubio svaki pojam odgovornosti i hijerarhije. Nijedan čovjek s karakterom i profesionalnim integritetom ne može dobrovoljno sudjelovati u tim apsurdnim cirkusarijama koje služe isključivo za jeftinu samopromociju nesposobnih Vladinih dužnosnika.

Bravo. Kad ne zelis rijesiti problem, osnuj agenciju/odbor/nesto slicno i laprdaj dok lova kapa u dzepove… to je pravilo tu.

Najgore je sto sve to moramo mi financirati.

U ovom moru agencija, ministarstava i razno-raznih ureda davno se izgubio svaki pojam odgovornosti i hijerarhije. Nijedan čovjek s karakterom i profesionalnim integritetom ne može dobrovoljno sudjelovati u tim apsurdnim cirkusarijama koje služe isključivo za jeftinu samopromociju nesposobnih Vladinih dužnosnika.

New Report

Close