Linić o ponudi Erstea za HPB: U bescijenje ne prodajem!

Autor: Marija Brnić , 12. prosinac 2013. u 12:51
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka do daljnjega će se razvijati samostalno, zaključio je premijer Zoran Milanović na današnjoj sjednici.

Hrvatska poštanska banka do daljnjega će se razvijati samostalno, zaključio je premijer Zoran Milanović na današnjoj sjednici, na kojoj je usvojeno izvješće ministra financija Slavka Linića o nezadovoljavajućoj ponudi Erste Erste&Steiermärkische Bank, dok je drugi investitor, OTP banka sama odustala.

Ponuda Erstea, izvijestio je Linić, ne samo da je bila niža od trenutne cijene koju HPB postiže na razgrebačkoj burzi, 905 kuna po dionici, nego je ponuđač ocijenio i da rezervacije HPB-a za iduću godinu neće biti dovoljne, kao i da su potrebno znatno veća sredstva za potencijalne sudske postupke, pa je inzistirao i da im država jamči i za moguće stavke, odnosno da i ionako niska cijena bude dodatno umanjena. 

To je neprihvatljivo, kratko je presjekao Linić.  

Ministar financija Slavko Linić izvijestio je da je ESB jedini podnio obvezujuću ponudu, dok je OTP banka, koja je također bila podnijela neobvezujuću ponudu, odustala i nije podnijela obvezujuću ponudu.

ESB je ponudio 905,71 kunu po dionici, što je 232,29 kuna manje nego u neobvezujućoj ponudi kada je nudio 1.138 kuna po dionici, kaže Linić. Poručio je da država treba novac, ali u ovako minimalnim uvjetima. "To će za proračun značiti manje novca, ali u bescijenje ne prodajem!", kazao je Linić.

On pretpostavlja da je ESB u dubinskom snimanju ocijenio da HPB ima previše tužbi i plasmana koje treba pokriti.

Linić je podsjetio i da je tržišna vrijednost dionice HPB-a na Zagrebačkoj burzi 1.200 kuna.

Pored toga, kaže Linić, 790 milijuna kuna koliko bi ESB prema svojoj ponudio platio za kupnju HPB-a, tek je 54 posto ukupne kapitaliziranosti te banke.

Cijena je daleko niža od očekivane i cijena je premala za banku koja se uspjela oporaviti od gubitaka iz 2010. i 2011. godine, koja ima sve više klijenata građana i putem koje država isplaćuje većinu socijalnih transfera, kazao je Linić.

Dodaje i da to nije sve, jer je ESB ocijenio kako bi se moglo dogoditi da rezervacije koje je HPB predvidio, s obzirom na moguće zahtjeve HNB-a i moguće troškove sudskih postupaka, ne budu dovoljne te je zatražio da država putem proračuna jamči za te moguće izdatke, pa onda postoji mogućnost i da ESB dodatno smanji ponuđenu cijenu.

"Ovako mala cijena, koja bi se još mogla umanjiti, nema svrhe. Smatramo da će HPB i dalje dobro raditi i imati dobru poziciju na tržištu", kazao je Linić.

Premijer Zoran Milanović kazao je kako se pokazala točnom temeljna ekonomska zasada prema kojoj stvar vrijedi onoliko koliko je netko za nju spreman platiti.

"Ako to prodavatelja zadovoljava, to je to. Nas ne zadovoljava pa nećemo prodavati, kako sada stvari stoje", rekao je Milanović.

 

Komentari (13)
Pogledajte sve

Milanovićev vjenčani kum živi u SAD i ima konzultantsku tvrtku. Treba provjeriti dobiva li ta tvrtka poslove(ili preko neke treće za tu) jer taj novac sjeda Mili-Vaniliju a kum ima zemljišta u Zagrebu gdje namjerava graditi, naravno ono što drugi nitko ne može. Ne vidim tu neku razliku od Fimi-medije. Principi isti…Informacije radi taj isti kum je oženio kćerku Andrije Hebranga…

@DemiZon

Upravo tako. Cijena banaka i financijskih institucija oslikava predvidjanja investitora u svezi buducnosti Hrvatske ekonomije. Banka moze biti profitabilnija jedino ako ce ekonomija rasti.

Cinjenica da je predana samo jedna ponuda govori kako su investitori vrlo pesimisticni u svezi rasta hrvatske ekonomije.


Naslov bi trebao biti "Kako je Slavko Linić naučio osnove tržišne ekonomije". Podnaslov: "Bolna spoznaja ministra financija – tvrtke na tržištu vrijede kudikamo manje nego na partijskim sastancima"

***kad su ih oni sami obezvrijedili… tvrtke realno vrijede daleko više, no na ovoj planeti ne postoji nijedan lunatik s novcem koji bi kupio bilošto u državi gdje ministar financija i premijer svaki dan smišljaju novi harač ili prijete uvođenjem novog harača… sad tu više nije pitanje vrijednosti tvrtki jer to je u takvom neprijateljski poreznom okolišu doslovno nemoguće procjeniti, nego je pitanje dali to oni rade namjerno i za čiji račun obezvrijeđuju i uništavaju

Ama Linić je izgubljen u vremenu i prostoru, unutar tjedan dana on daje dvije potpuno oprečne izjave.

Ovakvu diktaturu i samovolju jednog čovjeka u takozvanom demokratskom uređenju dugo nismo imali.

Zanima me hoće li i priznati krivicu te i odgovarati za svu štetu koju je nanio kada se svi rezultati pokažu…

Sreća je njegova (a i cijele vlade) što javnom sektoru još koliko toliko osiguravaju normalan život, sada, kad i to dolazi svome kraju shvatit će i oni neke stvari. Prihod od PDV-a, poreza na dobit, doprinosa će 2014 biti još manji, nezaposlenih će biti još više, kamate će biti još više. Neće oni smanjiti deficit ni za jednu kunu, dapače još će ga i povećati.

New Report

Close