Mirno trgovanje na početku tjedna, u fokusu Genera

Autor: Poslovni.hr/H , 03. kolovoz 2015. u 10:17
Foto: Thinkstock

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje stagnacija Crobexa, uz nisku likvidnost jer je početka tjedna i sezona ljetnih godišnjih odmora, dok bi se u fokusu investitora mogla naći najava Dechra Pharmaceuticasla o kupnji 63,3 posto duejla u Generi, po cijeni koja nudi premiju od 42,5 posto.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,66 posto, na 1.798 bodova, a tijekom tjedna dotaknuo je i psihološki važnu granicu od 1.800 bodova po prvi puta od sredine siječnja. Istodobno je Crobex10 porastao 0,79 posto, na 1.048 bodova.

Redovni promet iznosio je oko 88 milijuna kuna, što je otprilike 29 milijuna više nego u tjednu ranije.

"Protekli tjedan na domaćem tržištu kapitala vladao je pozitivan sentiment, ponajviše pod utjecajem objave polugodišnjih poslovnih rezultata kompanija. Crobexi su znatnije porasli, zabilježiši tako 7. tjedan zaredom različitu izvedbu od one u tjednu ranije", kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

No, Crobexi su znatnije porasli, tako da je Crobex nadomak 6-mjesečnog maksimuma, dok su Crobex10 i Crobexplus na najvišim razinama od studenoga lani, dodaje Augustinović.

"Sezona objave poslovnih rezultata bila je dobra, pri čemu se ističu turističke kompanije, koje su uspjele monetizirati dobre fizičke pokazatelje u predsezoni. Pozitivnih iznenađenja bilo je i u izvoznom sektoru, ponajprije kod rezultata Ericssona Nikole Tesle, Končara distributivnih i specijalnih transformatora te AD Plastika", navodi Augustinovi.

Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, 6,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,6 posto, na 156,5 kuna. HT je izvijestio da je u prvom polugodištu ostvario 406 milijuna kuna neto dobiti, što je 1,2 posto više nego u u istom lanjskom razdoblju, dok su prihodi porasli za 0,5 posto, na 3,3 milijarde kuna, čime su preokrenuti trendovi pada iz proteklih godina.

Po likvidnosti slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 3,65 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 22,57 kuna. Ta kompanija izvijestila je u petak da je na razini grupe u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode od 372 milijuna kuna, što je 16 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, i gubitak od 108,6 milijuna kuna, što je oko 18 posto manje nego lani.

Promete iznad 3 milijuna kuna zabilježile su i dionice Luke Ploče, čija je cijena ojačala blagih 0,14 posto, na 700 kuna, te Čakovečkih mlinova, čija je cijena poskočila 3,23 posto, na 4.800 kuna.

Najveći skok cijene među likvidnijim izdanjima ostvarila je dionica Vajde, za 63,5 posto, na 400,5 kuna, uz 591.000 kuna prometa.

Znatno je poskupila i dionica Imunološkog zavoda, za 31,15 posto, na 80 kuna, nakon što je objavljeno da je Vlada odustala od njegove privatizacije te da će se taj zavod preoblikovati u ustanovu u okviru Ministarstva zdravlja.

Slijedi dionica Luke Rijeka, sa skokom cijene za 22,6 posto, na 55,15 kuna i 1,34 milijuna kuna prometa. Ta kompanija izvijestila je protekloga tjedna o uspješnoj dokapitalizaciji u četiri kruga, u kojima je prikupila ukupno 300 milijuna kuna, pri čemu je potražnja premašila ponudu za 33 posto.

Dionica RIZ Odašiljača poskupila je, pak, 14,4 posto, na 103 kune, nakon objave da je u prvom polugodištu i više nego udvostručila prihode u odnosu na isto razdoblje lani, na 39,8 milijuna kuna, te poslovala s neto dobiti od 3,12 milijuna kuna, nakon lanjskog gubitka od 1,7 milijuna kuna.

Najveći pad cijene zabilježila je, pak, dionica Jadroplova, za 9,9 posto, na 51,32 kune.

"I danas bi glavni pokretač na burzi mogla biti financijska izvješća kompanija, no uz nizak obujam trgovanja, budući da smo na početku tjedna, a ujedno je i ljetna sezona godišnjih odmora. Pozornost investitora mogla bi privući vijest da Dechra kupuje većinski udjel u Generi, prije svega zbog ponuđene premije", ocjenjuje Augustinović.

Britanska tvrtka Dechra Pharmaceuticals PLC najavila je u ponedjeljak potpisivanje uvjetovanog ugovora o kupnji 63,3 posto dioničkog udjela u hrvatskoj Generi, koji daje 69 posto glasačkih prava, za što nudi 23,66 eura ili 179,60 kuna po dionici.

Iznos od 23,66 eura po dionici predstavlja 42,5 posto premije na zaključnu cijenu od 126 kuna u petak, 31. srpnja, odnosno 81,6 posto premije na osnovu prosječne cijene u posljednja tri mjeseca.

Od ostalih poslovnih vijesti, Prvo plinarsko društvo i VTTI, jedan od najvećih svjetskih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata, potpisali su sporazum o zajedničkoj investiciji u terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče, čija se vrijednost procjenjuje na 125 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close