Ugovor HŽ-a i Končara o modernizaciji lokomotiva

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2007. u 16:00

Popravak i modernizaciju Končar-Električna vozila obavit će na lokomotivama koje je između 1972. i 1980. godine proizvela švedska tvrtka ASEA te Končar prema licenci te tvrtke

Tvrtke HŽ-Vuča vlakova i Končar-Električna vozila potpisale su danas ugovor o popravku i modernizaciji deset lokomotiva, vrijedan 92,8 milijuna kuna. Popravak i modernizaciju Končar-Električna vozila obavit će na lokomotivama koje je između 1972. i 1980. godine proizvela švedska tvrtka ASEA te Končar prema licenci te tvrtke. Nakon modernizacije lokomotive će se upotrebljavati za vuču vlakova brzinama do 120 kilometara na sat. Osim po HŽ-ovim prugama moći će voziti i drugim prugama koje su elektrificirane naponom od 25 kilovolta, uz frekvenciju od 50 hertza.
Tvrtka Končar-Električna vozila dobila je posao obnove lokomotiva na međunarodnom natječaju na koji se javio i zagrebački Gredelj. Predsjednik Uprave Končar-Električnih vozila Ivan Bahun rekao je da će nakon modernizacije lokomotive biti spremne služiti HŽ-u još 20 do 25 godina. Direktor HŽ-Vuče vlakova Oliver Krilić izvijestio je da sredstva za realizaciju ugovora u cijelosti dolaze iz državnog proračuna, te da su ukupna ovogodišnja ulaganja u HŽ-Vuču vlakova 750 milijuna kuna. Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta ocijenio je da će realizacija ugovora pomoći HŽ-u odgovoriti na povećanje putničkog i teretnog prometa, koji će prema procjenama koje je iznio, do 2020. godine porasti za 50 posto. Popravak lokomotiva obuhvaća tiristorizaciju, ugradnju elektrodinamičke kočnice te opremanje elektronskim automatskim sustavom za nadzor brzine i svih sigurnosnih uređaja. Predviđeno je i uvođenje mogućnosti vožnje u tandemu, uz upravljanje iz jedne lokomotive kao i uređenje unutrašnjosti upravljačnica. Sve bi to, očekuju u HŽ-u, trebalo podići pouzdanost lokomotiva, smanjiti troškove eksploatacije i potrošnju energije te osigurati bolje radne uvjete strojovođama.
(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close