Sindikat trgovine predlaže odgodu primjene pravilnika o ambalaži

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2006. u 15:30

Sindikat trgovine Hrvatske predložio je danas ministrici zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marini Matulović-Dropulić odgodu primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.
Sindikat u pismu ministrici predlaže odgodu jer većina trgovačkih društava ne može ispuniti obveze iz tog pravilnika bez dodatnih organizacijskih promjena koje zahtijevaju prostornu, kadrovsku i informatičku prilagodbu, a što stvara dodatne troškove. Većina tzv. kvartovskih prodavaonica nema uvjete za privremeno skladištenje, ni na otvorenom niti na zatvorenom poslovnom prostoru, a kod onih koji imaju nije riješeno pitanje minimalnih higijenskih uvjeta (nečista i prljava ambalaža), upozorava sindikat.
Potrošači nisu dovoljno informirani o primjeni pravilnika tako da njihova neinformiranost može dovesti do ozbiljnih problema u svakodnevnom radu trgovina. Prodavači su ionako preopterećeni svakodnevnim poslom pa ih se ne smije dodatno opterećivati poslovima koji mogu biti izvor zaraze.
Sindikat trgovine ističe kako je bio među prvim udrugama koje su u svoj program rada uvrstile zaštitu okoliša, ali drži da se pravilnikom trgovini nameću obaveze za koje ona sama, a ni šira zajednica nisu dovoljno pripremljene.
Kroz to vrijeme Ministarstvo bi trebalo organizirati sastanke s proizvođačima, uvoznicima i trgovcima te se dogovoriti na koji način je najbolje organizirati taj posao, bez poskupljenja troškova poslovanja za trgovinu, napominje sindikat.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close