Njemački Ustavni sud protiv rada trgovina nedjeljom

Autor: Poslovni.hr , 01. prosinac 2009. u 13:50

Otvaranje trgovina nedjeljom dopušteno je samo u iznimnim slučajevima, odlučio je danas njemački Ustavni sud u Karlsruheu prihvaćajući time tužbu njemačkih crkava protiv liberaliziranog pravila rada nedjeljom u saveznoj pokrajini Berlinu, gdje je jedino na snazi takav pravilnik.

“Zakonska zaštita koja nedjelje i praznike definira kao neradne dane mora se poštovati”, stoji u priopćenju Ustavnog suda. Predsjednik Ustavnog suda Hans-Juergen Papier objasnio je da njemački ustav nedjeljom “u načelu ne predviđa aktivnosti tipične za radni dan”. Iznimke su dopuštene samo u slučaju “jednake pravne težine i potrebe od većega društvenog interesa”. “Puki financijski interes vlasnika trgovina i interes kupca da svaki dan kupuje nisu dovoljan argument da bi se dopustila iznimka glede otvaranja trgovina nedjeljom”, rekao je Papier.

Po berlinskom pravilniku o radnom vremenu trgovina, koji je najliberalniji u Njemačkoj i o kojem se očitovao njemački Ustavni sud, trgovine su dosad smjele raditi deset nedjelja u godini. Protiv tog pravilnika tužbu su podnijele Protestantska i Katolička crkva u Berlinu.

Obje su institucije poduprle presudu iz Karlsruhea ocjenjujući je “nedvosmislenim signalom” protiv trgovačkih interesa i u korist nedjelje kao dana za odmor i mir. Presudu Ustavnog suda podupro je i sindikat djelatnika u uslužnim djelatnostima Verdi.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close