Doviđenja Njemačka: Popis velikih i poznatih kompanija koje napuštaju Njemačku

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2024. u 12:49
FOTO: Pixabay

Prema pisanju časopisa “Markt und Mittelstand”, dobrih 9.500 tvrtki s barem jednim njemačkim vlasnikom već postoji u Poljskoj, a trend je u porastu.

Trend je iseljavanja tvrtki iz Njemačke, navode njemačke mediji. Inozemstvo ne privlači samo mala i srednja poduzeća. Njemačka kao poslovna lokacija gubi sve više tvrtki i velikih industrija koje svoju proizvodnju sele na jeftinije lokacije. Po broju tvrtki koje su napustile njemački prednjači automobilska industrija.

Trend preseljenja proizvodnje nije posve nov. Od 1991. godine Volkswagen je u svoje tvornice u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj uložio više od 10 milijardi eura. Ali, naravno, Volkswagen još uvijek ima tvornicu u Wolfsburgu.

Otto Versand

Veliki logistički centar za tvrtku Otto gradi se u Ilowi u Poljskoj. Otvorenje je planirano za jesen 2024. godine.

Operater će biti Hermes Fulfillment. Hermes očekuje 1.900 novih radnih mjesta. Uz novu tvornicu u Poljskoj, proširuje se tvornica Otto u Gernsheimu, Hessen. Operater je također Hermes Fulfillment.

Miele

Miele, najpoznatiji po svojim perilicama rublja, u veljači je najavio otpuštanje 2.700 radnika diljem svijeta. Kako navode njemački mediji, 700 radnih mjesta u Njemačkoj, iz tvornice Gütersloh, bit će preseljeno u poljsku tvornicu u Ksawerówu, piše Fenix.

Michelin

Francuski proizvođač guma Michelin ide korak dalje i zatvara nekoliko pogona u Njemačkoj. Pogođeno je 1.500 radnika. Kamionske gume će se proizvoditi u Karlsruheu, Trieru i Homburgu do kraja 2025. godine.

Michelin je kao razloge odlaska naveo povećane troškove energije i “gume iz zemalja s niskim standardom”. Njemačka je jednostavno preskupa za proizvođača guma. Centar za kontakt s kupcima također će biti premješten iz Karlsruhea u Poljsku.

Viessmann

Obiteljsko poduzeće Viessmann iz Hessena u siječnju je dovršilo prodaju svog odjela za klimatizaciju i profitabilne dizalice topline američkoj grupi Carrier Global. U 2022. proizvođač grijanja uložio je 200 milijuna eura u svoju tvornicu u Poljskoj.

U poljskoj Legnici otvorit će se 3.000 radnih mjesta. Tadašnji poljski premijer Mateusz Morawiecki napisao je na X, zatim na Twitteru: “Ne tako davno Poljaci su išli u Njemačku brati šparoge. Danas njemačka tehnološka ulaganja dolaze u Poljsku.”

Continental

Dok se u Njemačkoj ukida 2.700 radnih mjesta, Dax grupa Continental planira novu tvornicu u Meksiku. Tvrtka sa sjedištem u Hannoveru ulaže preko 84 milijuna u tvornicu na novoj lokaciji. U meksičkoj državi Aguascalientes otvorit će se 200 novih radnih mjesta.

Poduzeća često pravdaju preseljenje proizvodnje u inozemstvo visokim troškovima energije u Njemačkoj.

Veliku ulogu igraju i plaće. No, važno je da gotovo sve tvrtke ne napuštaju u potpunosti Njemačku. Većinom zadržavaju dio proizvodnje u Njemačkoj, navode njemački mediji.

Komentirajte prvi

New Report

Close