Legalizacija bespravnih objekata? Struka misli da je zakon ‘čista katastrofa’

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2012. u 10:20

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala donijeti izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji, a bit će riječi i o preuzimanju kreditnih obveza pojedinih škverova.

Novi bi zakon trebao omogućiti legalizaciju što većeg broja građevina, olakšati proceduru i produžiti rok za predaju zahtjeva. U Hrvatskoj je danas oko 200.000 nezakonito izgrađenih građevina.

Prema riječima ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka, imamo 35.000 bespravno sagrađenih kuća na 70 metara od mora. Dosad je legalizirano samo 250 objekata od otprilike 250.000 u cijeloj zemlji, izjavio je ministar u jučerašnjem izdanju HTV-ove emisije ‘Otvoreno’.

Pitanje koje se postavlja jest – kome će biti omogućena legalizacija i hoće li se rušiti sve što je bespravno izgrađeno nakon prošlog ljeta kada je cijela Hrvatska snimljena iz zraka? Tko uopće može platiti legalizaciju, koliko će se novca sliti u državnu blagajnu, jesu li svi oni koji su legalno ishodili dozvole ispali naivci?

O tim su problemima raspravljali gosti jučerašnjeg izdanja emisije Otvoreno. Evo što oni kažu:

Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja rekao je kako treba aktivirati građevinsku inspekciju, zaustaviti sve gradnje koje su u tijeku da jednom budemo uređena zemlja. Kreće se u izmjene zakona, a poruka izmjena nije smanjenje cijena već jednostavnost i što veća pravednost, kaže.

Ljubo Češić Rojs, hrvatski branitelj i bivši političar, tvrdi da je njegova kuća, koja je bila izgrađena u parku prirode, nelegalno srušena. “Moj je slučaj specifičan, a nalog je došao od tadašnjeg predsjednika vlade, najvećeg lopova u Hrvatskoj…”, izjavio je Rojs. No podržava potez nove vlade. Tvrdi da ima sve potrebne dokumente, a njegova je kuća postojala još 1912. godine kao konjušnica.

Jure Radić, direktor IGH, izjavio je kako se gradnja tunela Sveti Rok gradila bez dozvole, no zbog ratnih okolnosti nije se moglo doći do dozvola. Smatra da je zakon je predugačak i da ga treba ga napraviti na jednoj stranici.

Toni Vidan iz Zelene akcije rekao je kako su šokirani prijedlogom zakona jer su očekivali od Vlade minimum konzultacija, a pod krinkom ove urgentne akcije se događa “pogodovanje mešetarenju i liberalizira se atak na šume, obale itd. ”

“Ne smijemo piliti granu na kojoj sjedimo. Živimo od turizma koji se bazira na lijepj obali i nju treba sačuvati.”

Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, izjavio je kako je iz perspektive struke ovaj zakon čista katastrofa jer otvara određene probleme u prostoru koji mogu imati dalekosežne posljedice.

“Ako sada legaliziramo stvari koje nisu trebale nastati, to je katastrofalna situacija. Postoje pojmovi kao što je sanacija zona bespravne izgradnje, rušenjem nećemo riješiti problem… Treba popraviti uvjete življenja u tim prostorima, a ovaj zakon to neće učiniti”, smatra Hrabak.

Ministar Vrdoljak potvrdio je da je sanacija potrebna ali to je drugi korak, nakon osiguranja brže inspekcije i legalizacije objekata. Glavno pitanje je brzina izdavanja dozvola, uredne zemljišne knjige i sl. Rekao je i kako se objekt Rojsa prema ovom zakonu ne može legalizirati jer je izgrađen u parku prirode, na što je Rojs upitao je li cijeli Markuševac izgrađen u parku prirode. Potrebno je zaustaviti daljnju devastaciju prostora a onda ćemo polako rješavati ovo što imamo, država na ovome neće zaraditi, zaključio je ministar Vrdoljak.

Radić je na to samo kratko prokomentirao : “Kuća pokrivena, pravda dobivena. Država mora na vrijeme reagirati.”

Hrvatsko stanje u prostoru je jako loše, treba popraviti to stanje, zaključio je Hrabak.

Čak je 63 posto građana na postavljeno referendumko pitanje treba li rušiti bespravno građene objekte, koji su izgrađeni nakon prošlog ljeta, odgovorilo pozitivno, dok ih je 37 posto protiv toga.

(pd)

Komentari (7)
Pogledajte sve

pocelo je ludilo od javne rasprave i nerazumnih i vec toliko puta vodenih polemika ko moze projektirati odnosno crtati zgrade sad su se Radicevi građevinari javili da i oni mogu biti glavni projektanti odnosno potpisnici izvede nog stanja (sad ce opet i geodeti reci da i oni mogu crtati jer su tehnicki osposobljeni) pa zasto to nebi mogli i arhitektonski i građevinski tehnicari uz supotpis inzinjera itd. to su teme toliko puta ponovljene i obrađene izlizane
na to ce ici peticije osporavanja i pozivanje na zakonitost devalvaciom elaborata izvedenog stanja i uzimanja iz nadleznosti arhitekata pada cjeli sustav namjere kakve takve legalnosti legalizacije
geodeti PGP
arhitekti elaborat izvedenog stanja
građevinari potvrdu konstrukcijske ispravnosti
bez suglasnosti komunalnih javno pravnih tijela sa obvetom istog uređenja po dobijanju RIS kao i rijesenja o uporabi
parcelacije i uređenje zk stanja po postojecim propisima
to je sve sto treba ovaj zakon sadrzavati

zahvaljujem
tema i problematika koju obrađuje je izuzetno vazna i bitna za dugi period vremena i za mnoge pravce djelovanja samo se treba osloboditi osobnih situacija i ne davati zakonu ulogu koju nebi trebao imati a odnosi se na regulaciju vlasnistva i upisa u zk knjigu jer on ima ulogu "otvoriti mogucnost da dođe do rjesavanja iste problematike" gdje je ima
jer dok zgrada nema poziciju legalnosti u prostoru nema ni stvarnu vrijednost ni pravni interes i pravnu mogucnost sprovedbe bilo koje procedure za njeno uređenje i evidentiranje stoga je jedini nacin za uređenje istog stanja koje je nametnuto dugim periodom zagađenja prostora istim ponasanjem sto nije pravedno ali je potrebno i nuzno

što je sad zar su svi na blagdanima

Uz Rojsa je trebalo pozvati Todorica da dobijemo dvije krajnosti istog problema
Uređenje prostora i evidencija nije pogodovanje jednoj grupaciji iz raloga sto vremenski period od 1968 do danas je obuhvatio veliki krug raznih grupacija socijalne ekonomske politicke poslovne tu ti ima svega po malo a pogodovanje je neprikladan izraz jer je jedno dugo vrijeme stvaranja istog sadašnjeg stanja bila politicka pragmatika
pogodovanje bi bilo izgradnja i novog zagreba koji jos lezi na kuruzi i livadama gdje na jednoj cestivi imamo nebodere i tisuce stanovnika poslovnih objekata i javnih povrsina sa prometnicima citavim infrastrukturnim sklopovima itd.
potrebno se odmaknuti od suplje price svi ucesnici u emisiji HRT su bili pitani u postupku donosenja vazeceg zakona i u pisanom obliku su dali svoja viđenja istog zakona tad nisu ovako pricali nego su se borili za svoju poziciju u postupku izdavanja RIS jedino nisu bili pitani i konsultirani uredi koji ce iste procedure voditi i izdavati RIS sto je bila velika greska i koja je dovela da zakon ne sazivi u praksi
zasto ministar tih 250 izdanih pravomocnih RIS ne stavi na internet na stranicama ministarstva jer ih ima iz obaveze slanja ureda za izdavanje ministarstvu zbog javnosti i transparetnosti
1968 je receno da je sve do tad izgrađeno u prostoru ima smatrati i tretirati kao da ima građevinsku dozvolu i kraj ucrtani su u kat. podloge i uneseni u posjedovne listove sve drugo sto si trebao i htjeo s tim objektima raditi i uraditi si bio upucen na tada regulirane procedure od parcelacije do uporabe znaci UVJERENJE O IZGRAĐENOSTI PRIJE 1968 nije sadrzavalo i podrazumjevalo nikakvu tehnicku uporabnu sanitarni vlasnicku ili bilo kakvu drugu ispravnost objekta nego je to bila naknadna obveza pri bilo kakvoj promjeni ili postupku vezanom za taj objekt itd.

New Report

Close