Ovo su dvije najveće ‘žrtve’ prekida višegodišnjeg rasta industrije

Autor: Marija Brnić , 02. svibanj 2022. u 13:25
Foto: Josip Regović / Pixsell

Geopolitička drama odrazila se na potražnju i smanjila proizvodnju u domaćim pogonima.

Pozitivan trend rasta industrijske proizvodnje, koji, gledajući na godišnjoj razini, neprekinuto traje od prosinca 2020., u ožujku je zaustavljen. Takav razvoj događaja zapravo i nije iznenađenje, jer su zbog geopolitičkih napetosti pokrenutih ruskom agresijom na Ukrajinu, analitičari i predviđali da će uslijediti njihov negativan utjecaj i na potražnju na glavnim hrvatskim tržištima i posljedično smanjiti proizvodnju u domaćim pogonima. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u ožujku je ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u usporedbi s veljačom pala za 2,6, a u odnosu na isti mjesec 2021. obujam industrijske proizvodnje niži je za 1,9 posto.

Rijetke iznimke

Na godišnjoj razini, pad je zabilježen među svim glavnim industrijskim grupacijama (GIG) izuzev intermedijarnih proizvoda, odnosno sirovina i poluproizvoda, čija je proizvodnja bila povećana za 2,3 posto. Netrajnim proizvodima za široku potrošnju na godišnjoj razini proizvodnja je pala za 3,3 posto.

Prerađivačka industrija, koja predstavlja gotovo 84 posto ukupne proizvodnje, zabilježila je u odnosu na lanjski ožujak pad od 2,7 posto. S obzirom na njezinu strukturu, tri su djelatnosti ostavile najveći negativan ‘pečat’ na rezultatima iz ožujka – proizvodnja naftnih derivata, koja je podbacila čak za 96 posto, farmaceutska proizvodnja s padom od 13,7 posto, te proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica, koja je slabija u odnosu na lanjski ožujak za 14,35 posto. Taj se rezultat povezuje i s činjenicom da je godinu ranije u toj kategoriji bilježen najsnažniji porast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što je pak bilo posljedica ‘normalizacije’ nakon zastoja uzrokovanog pandemijom I mjesec dana ranije, u veljači, te su tri djelatnosti imale negativan predznak u obimu proizvodnje.

Najveći plus u ožujku među djelatnostima s većim udjelom u ukupnoj strukturi bilježe drvoprerađivači (17,4%), te proizvođači gotovih metalnih proizvoda (13,5%) i proizvodnja strojeva i uređaja (12,4%). Proizvodnja prehrambenih proizvoda blago je opala (0,7%). Kad je riječ o opskrbi energijom i plinom, u odnosu na lanjski ožujak rezultat im je bolji za 3,9%. Snažan pad statističari bilježe i kod zaliha gotovih proizvoda, gotovo 10%, a iako je pozitivna faza industrijskog rasta prekinuta, na kvartalnoj razini još je u plusu – u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje proizvodnja je veća za 2,2%, a porast na kvartalnoj razini traje još od četvrtog tromjesečja 2020. Pritom pad i na kvartalnoj razini ima proizvodnja sirove nafte, dok je prerađivačka industrija i uz pad u ožujku povećala proizvodnju za 2,5%.

Zaposlenih manje

I ožujak je u industriji imao na godišnjoj razini manji broj zaposlenih, za 2% na godišnjoj razini, ali je produktivnost krajem bila za 3,5% veća. Najveći pad broja zaposlenih primjetan je u proizvodnji računala, gotovo 40%, ali je u njoj i najviše povećana produktivnost, za gotovo 25%, a inače je i proizvodnja u ožujku u toj niši bila povećana za 12%.

Komentirajte prvi

New Report

Close