Top 5 noviteta koji će preobraziti naše živote tijekom sljedećih pet godina

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2019. u 08:00
Foto: Getty Images

Istraživači su ovaj mjesec najavili niz inovacija za koje tvrde da će “promijeniti naše živote tijekom sljedećih pet godina”. Sve su povezane sa stvarima koje nas održavaju na životu: hranom i vodom.

Na konferenciji IBM Think 2019, inovacije su predstavljene kao odgovor na "zahtjeve rastućeg globalnog stanovništva i već ugroženih ekoloških sustava hrane i vode", prenio je Forbes.

Dio IBM-ovog istraživačkog tima, znanstvenici i developeri koji rade na inovacijama '5 u 5' dolaze iz cijelog svijeta i svi imaju jednu zajedničku stvar: rade na pet novih AI tehnologija za koje vjeruju da će “dramatično promijeniti lanac opskrbe hranom”. Namijenjene su za pomoć poljoprivrednicima da maksimiziraju prinose usjeva razvijanjem načina za što manje otpadnog materijala, na koji trenutno otpada čak 45 posto naše opskrbe hranom.

Pet inovacija budućnosti, za primjenu od usjeva do otpada, mogle bi to promijeniti.

Od sjemena: Digitalni blizanac

Koristeći AI (umjetnu inteligenciju), IBM će obuhvatiti sve aspekte podataka od poljoprivrede – od kvalitete tla do vještina vozača traktora do cijene dinje koja se prodaje na tržištu. Pomoću podataka stvoriti će vjerodostojnu simulaciju, poznatu kao Digital Twin, koja će pomoći u točnom predviđanju prinosa usjeva, što će bankama i financijskim institucijama pružiti podatke potrebne za kreditiranje, nužno za proširenje poslovanja poljoprivrednika.

Za žetvu: Blockchain

Koristeći blockchain, poručio je IBM, poljoprivrednici će se riješiti mnogih skupih nepoznanica u lancu opskrbe hranom i spriječiti gubitak hrane, odnosno stvaranje puno otpadnog materijala što je trenutno slučaj.

Svaki sudionik u lancu opskrbe namirnicama znati će točno koliko treba zasaditi, naručiti i poslati.

"Gubitak hrane će se u velikoj mjeri smanjiti, a proizvodi koji završe u kolicima za potrošače bit će svježiji kada udruže snage zajedno – blockchain tehnologija, IoT uređaji i AI algoritmi”, poručili su iz IBM-a.

Na policama: Mapiranje mikrobioma

Treća inovacija u prehrambenoj tehnologiji koju je IBM najavio je mogućnost korištenja milijuna mikroba za zaštitu onoga što jedemo. Nova tehnika koristi DNK i RNK sekvenciranje pomoću analitike podataka što će omogućiti analizu genetske strukture hrane na jeftiniji način. To će omogućiti da znamo puno o sigurnosti onoga što jedemo.

Na stolu: AI senzori za detekciju hrane

IBM je naveo da je na putu razvoja tehnologije pomoću koje će poljoprivrednici, prerađivači hrane i trgovci živežnim namirnicama – zajedno s milijardama potrošača – moći otkrivati opasne kontaminanate u njihovoj hrani.

IBM je pokazao prototip koji pomoću prijenosnih AI senzora može otkriti patogene koji se prenose hranom unutar proizvoda.

"Ovi mobilni bakterijski senzori mogli bi dramatično skratiti brzinu testa na patogene, s nekoliko dana na sekundu. To će omogućiti svima u prehrambenom lancu da otkriju postojanje štetnih patogena poput E. coli ili Salmonelle, prije nego što se dogodi epidemija”, objasnili su iz IBM-a.

Za smeće: VolCat

Posljednja inovacija na pozornici bila je transformacija odlaganja smeća i stvaranje nove plastike. Sve – od kutija za mlijeko do spremnika za kolače, vrećice s namirnicama i voska za sir – bit će reciklirano, a tvrtke za proizvodnju poliestera moći će prerađivati reciklirani otpad u nešto korisno.

Ta tranzicija, priopćio je IBM, bit će potaknuta inovacijom nazvanom VolCat, katalitičkim kemijskim procesom koji probavlja plastiku poliestera u tvar koja se može izravno vratiti u strojeve za proizvodnju plastike kako bi se stvorili novi proizvodi.

Svaka od gore navedenih inovacija objašnjena je u samo pet minuta na konferenciji Science Slam i zato je bila lako razumljiva za publiku.

"Naši istraživači nas inspiriraju da zamislimo što bi još moglo biti moguće za pet godina. Kada se osam milijardita osoba rodi na Zemlji, ona će ući u svijet više povezan, međusobno ovisniji i osjetljiviji na promjene nego što su to njezini roditelji ikada zamišljali. To je budućnost koja nas sve očekuje“, rekao je Arvind Krishna, SVP u IBM-ovom Cloud i kognitivnom softveru.

Komentirajte prvi

New Report

Close