Dok se u Hrvatskoj uvode kamere na svakom koraku susjedi to zabranili policiji

Autor: Poslovni.hr , 18. srpanj 2019. u 13:07
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ustavni suci su procijenili da je snimanje registarskih tablica udar na privatnost i da se time povređuje pravo na zaštitu osobnih podataka.

Policija u Sloveniji ubuduće neće smjeti snimati registarske tablice vozača koji učine neki prekršaj, odlučio je Ustavni sud te države, prenosi Glas Istre. 

Sud je tako poništio dio Zakona o policijskim ovlastima koji je omogućio uvođenje specijalnih kamera i ostalog tehničkog pribora za identifikaciju registarskih tablica.

Sve je pokrenuo pučki pravobranitelj koji je i zatražio stav Ustavnog suda, nakon burnih reakcija u Sloveniji zbog namjera policije da kažnjava vozače nakon što su prekršiteljima snimljene registarske tablice.

Vlada je koristila argument da policijski službenici neće i ne mogu snimati lica i da će kamere biti korištene samo u policijskim vozilima, a ne postavljene i na mjesta uz ceste. U međuvremenu je slovenska policija već nabavila opremu i sada je pitanje što će s njom biti.

Takvu opremu nabavlja i hrvatska policija, a trebala bi biti korištena na 150 lokacija. Nove kamere, a u ovoj i sljedećoj godini MUP će ih nabaviti 75, trebale bi biti postavljene na mjestima gdje vozači najčešće prekoračuju brzinu. Riječ je o najsuvremenijoj opremi koja omogućuje i snimanje svega što se događa istovremeno na dvije prometne trake, a podaci dolaze bežično do centralnog servera. Tamo policija može točno vidjeti vozilo i registarsku tablicu i nakon toga tražiti od vlasnika podatke o vozaču.

 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Romel, 22.07.2019. u 11:15
Ured pučke pravobraniteljice još nije zaprimio nečiju pritužbu u vezi toga

Samo udri , nek znaju za što su glasali.

Koja se samo kolicina novaca potrosila i potrosit ce se samo da se napuni budzet. A pomaka nema. Ceste su katastrofa, osiguranja nula, biciklisticke staze, pjesacke, … fuj i onda bradonja laprda o tome kako se on brine da ne bude nezgoda pfffff

Država partijskih birokrata (sad plus briselskih) i njihovih familija. Državica po mjeri čobana i novooparenih seljobera sa dvojnim državljanstvom. Ostatak je prestar ili pasivan a aktiva nam svakodnevno odlazi da se ne vrati. A i čemu da se vrati. Ovo nije mocvara. Voda je isusila. Ostao je crni smrdljivi mulj.

kamere koje su SAMO na kritičnim točkama, to da! ali ovo što nam želi uvesti lopovska vlada da nas snimaju i kažnjavaju za bržu vožnju autocestom,pa čak i za ravne dionice gdje nikada nema nesreća, to je OBIČNA HDZ PLJAČKA kojoj je jedini cilj punjenje proračuna na račun građana! kako u njemačkoj gotovo nigdje nema ograničenja na autocestama i sve je super iako ljudi voze i 200 na sat, a kod nas će kažnjavati npr za 130 na autocesti istarski ipsilon gdje je suludo ograničenje od samo 110 na sat?!?!? lopovska plenkovićeva vlada!!! svi moramo ustati i reći dosta pljačkanja građana na svakom koraku! kažnjavajte prave manijake koji voze 200 na sat, a ne zato jer netko vozi autocestom 140-150 na sat!!!!

New Report

Close