Zbog manjka radnika svi žele zaposliti umirovljenike

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2019. u 10:26
U srpskim mesnicama sve više je mesara umirovljenika, traže ih i među kupcima/Hrvoje JelaviĆ/PIXSELL

Stariji građani Srbije koji su odradili svoj radni vijek postali su vrlo traženi na tržištu rada, a poslodavci ih hvale.

Stariji građani Srbije koji su odradili svoj radni vijek sada su vrlo tražena radna snaga. Poslodavci ih hvale da su disciplinirani, vrijedni i spremni su ih zaposliti, uz sve doprinose i obaveze koje plaćaju i za ostale radnike. 

Danas nije neuobičajeno i da autobusom upravljaju stariji od 65 godina, a u proteklih godinu dana često u mesnicama velikih trgovačkih kuća rade mesari s višegodišnjim iskustvom, a mnogi su na platnom spisku mirovinskog fonda, pišu Večernje novosti.

Nedavno je trgovačka kuća Univerexport potražila radnike među svojim najstarijim kupcima. Na reklamnim letcima "Pored penzije i posao bez tenzije", koje su dijelili po svojim supermarketima, nude najstarijim sugrađanima rad na četiri sata, uz sve zakonske obveze prema državi.

"Zanimanje umirovljenika je veliko, a sa svakim prijavljenim posebno ćemo napraviti plan rada prema njegovim obvezama", kaže Olivera Ćirković iz kompanije Univerexport. Prema njenim riječima, posebno je teško naći određene kadrove poput mesara i radnike za prodaju suhomesnate robe.

Kako tvrdi, naći radnike u velikom gradu kao što je Beograd nije takva muka kao što je pronaći trgovca u Novom Sadu ili Subotici. U tim gradovima je u protekle tri godine odljev ljudi posebno velik. 

Ne postoje zakonska ograničenja kojima se precizno određuje koliko godina nakon umirovljenja netko može biti radno angažiran.  Ako poslodavac zaposli umirovljenika mora podnijeti prijavu na osiguranje i redovno uplaćivati doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje, kao i za sve ostale zaposlene.

U Srbiji nema preciznih podataka o broju umirovljnika koji su se vratili na posao. Republički fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje na temelju podnijetih zahtjeva za ponovno određivanje iznosa mirovine po osnovu naknadno ostvarenog staža, procjenjuje da ih je nešto više od 34.000.

Time su obuhvaćene samo osobe koje se zapošljavaju po ugovoru o radu, dok evidencija o drugim oblicima zapošljavanja ili radu na crnom tržištu, gdje ih je najviše, ne postoji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close