Twitter će u ekspresnom suđenju pokušati prisiliti Elona Muska da ga kupi

Autor: Tomislav Pili , 20. srpanj 2022. u 22:00
Elon Musk je 8. srpnja objavio kako povlači svoju ponudu za kupnju Twittera za 54,20 dolara po dionici/REUTERS

Sud uvažio zahtjev društvene mreže da parnica započne čim prije.

Twitter je ubilježio prvu pobjedu u sudskoj bitki s milijarderom Elonom Muskom koji je odustao od preuzimanja te društvene mreže za 44 milijarde dolara.

Kako prenose mediji, sud u Delawareu je odlučio kako ova parnica mora dobiti hitni status te je početak petodnevnog suđenja zakazan za listopad.

U obrazloženju odluke sutkinje Kathaleen McCormick stoji kako će nesigurnost oko nastavka Twitterova poslovanja postati još veća ako kompanija dugo bude čekala na početak parnice sa Muskom.

Sabotaža poslovanja
Tijekom sudskog saslušanja Twitterovi odvjetnici argumentirali su kako je Teslin čelnik pokušao sabotažu Twitterova poslovanja te da je brzi dovršetak parnice, u svega četiri dana, potreban kako bi se spriječila daljnja šteta po poslovanje.

Doduše, odvjetnici su tražili da parnica započne već sredinom rujna. Iako će suđenje započeti nešto kasnije i trajat će dan duže, sudska odluka mnogo je bliža Twitterovim nego Muskovim zahtjevima.

Njegovi su odvjetnici tvrdili kako parnica ne bi trebala početi prije 2023. godine. Dok su iz Twittera izrazili zadovoljstvo sudskom odlukom, predstavnici Muskovog pravnog tima nisu bili dostupni za komentar, piše Financial Times.

Podsjetimo, 8. srpnja Elon Musk je objavio kako povlači svoju ponudu za kupnju Twittera za 54,20 dolara po dionici, tvrdeći kako je društvena mreža prekršila dogovor jer nije ustupila dovoljno podataka o broju lažnih računa te je po tom pitanju dovela regulatore u zabludu.

Na to je Twitter uzvratio tužbom kako bi Muska prisilio da ispoštuje vlastitu dragovoljnu ponudu. Twitter tvrdi da je Musk taj koji je prekršio dogovor te da sada pokušava izbjeći preuzimanje koje je prvi puta spomenuo u travnju jer je u međuvremenu došlo do velikog pada cijene tehnoloških dionica.

U 2022. Twitterova je dionica ušla s cijenom od 43,22 dolara, a sada vrijedi 39,49 dolara. Twitteru ide na ruku brzi početak i završetak suđenja jer u travnju iduće godine ističe Muskov dogovor s bankama o financiranju ovog preuzimanja.

Stoga bi prije isteka tog roka trebalo osigurati pravomoćnost presude. Muskova strana je pak tvrdila kako suđenje ne može započeti prije veljače iduće godine jer tvrdnje o lažnim računima na Twitteru zahtijevaju detaljniju provjeru tijekom koje treba analizirati “golemu količinu podataka”, kazao je Andrew Rossman, odvjetnik iz tvrtke Quinn Emanuel koja zastupa američkog milijardera čiju imovinu Bloomberg trenutno procjenjuje na 223 milijarde dolara.

Zavlačili odvjetnike?
Rossman kaže kako Twitter nije tvrdio da je Musk prekršio dogovor o preuzimanju sve do vijesti o povlačenju ponude. Muskovi odvjetnici također su dodali kako ih je Twitter zavlačio kada su zatražili dodatne informacije o lažnim računima.

Također, ističu kako Musk nije imao namjeru naštetiti poslovanju kompanije jer je uostalom drugi po veličini dioničar i ima “daleko veći udjel” nego ljudi koji sjede u Twitterovom upravnom odboru.

Analitičari ističu kako sudska bitka nije jedini način na koji se ovaj spor može razriješiti. Naime, sporazum o preuzimanju može se iznova ispregovarati po nižoj cijeni dionice, a postoji i mogućnost nagodbe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close