Stručnjaci ovo smatraju ključnim korakom prema suzbijanju pandemije

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2021. u 09:05
Foto: Reuters

Moderna i Johnson&Johnson također provode ispitivanja svojih cjepiva protiv te bolesti na djeci starosti od 12 do 18 godina, a podaci iz kliničkih ispitivanja Moderne uskoro će biti objavljeni.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njezin njemački partner BioNTech zatražili su u petak od američke regulatorne agencije odobrenje za hitnu upotrebu njihova cjepiva protiv covida-19 i za adolescente u dobi od 12 do 15 godina.

To cjepivo zasad ima odobrenje za hitnu upotrebu u SAD-u kod ljudi od 16 godina naviše. Kompanije su u petak izvijestile da su zatražile proširenje odobrenja od američke Administracije za hranu i lijekove i na mlađu populaciju.

Još u ožujku te su kompanije objavile da su klinička ispitivanja pokazala da je njihovo cjepivo sigurno, učinkovito te da stvara snažna antitijela kod adolescenata u dobi od 12 do 15 godina.

Nije poznato koliko će regulatoru trebati vremena da razmotri podatke iz kliničkih ispitivanja, no direktorica američkog Centra za kontrolu bolesti Rochelle Walensky rekla je za ABC News u četvrtak kako očekuje da će cjepivo za tu dobnu skupinu biti odobreno do sredine svibnja.

Moderna i Johnson&Johnson također provode ispitivanja svojih cjepiva protiv te bolesti na djeci starosti od 12 do 18 godina, a podaci iz kliničkih ispitivanja Moderne uskoro će biti objavljeni.

Pfizer i Moderna već su pokrenuli ispitivanja i na još mlađoj djeci, starosti od 6 mjeseci do 11 godina. Obje kompanije poručile su kako se nadaju da će se moći cijepiti djecu mlađu od 11 godina početkom 2022.

Procjepljivanje djece i mladih ljudi mnogi stručnjaci smatraju ključnim korakom prema dostizanju imuniteta krda i suzbijanju pandemije.

Pfizer i BioNtech su objavili i da planiraju idućih dana zatražiti i ostale regulatore diljem svijeta odobrenje za korištenje njihova cjepiva za adolescente u dobi između 12 i 15 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close