Španjolska i Portugal kroz povećanje standarda siromašnih ubrzavaju oporavak

Autor: Tomislav Pili , 02. rujan 2021. u 22:00
Pedro Sánchez, španjolski premijer/REUTERS

U obje zemlje povećava se pritisak stranaka na pitanje kako utrošiti novac iz europskog fonda za oporavak.

Socijalističke vlade Španjolske i Portugala odlučile su se za podizanje minimalne plaće kako bi ojačale oporavak od krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Kako prenosi Financial Times, španjolski premijer Pedro Sánchez najavio je sredinom tjedna povećanje “minimalca” pojasnivši kako neće biti “ekonomskog oporavka ako ne dosegne džepove svih Španjolaca u obliku više radnih mjesta, boljih plaća i dostojanstvenijih mirovina”.

Sada 950 eura

Sánchez priželjkuje da se minimalna plaća poveća sa sadašnjih 950 eura mjesečno. To bi se odrazilo na bolja primanja 1,5 milijuna radnika u Španjolskoj.

Koliko bi bilo to povećanje, još se vode pregovori Unutar vlade za povećanje minimalca najviše pledira Podemos argumentirajući da je oštar rast cijena energije pogurao inflaciju. Naime, potrošačke cijene u kolovozu su porasle po stopi od 3,3 posto što je najveće povećanje od 2012. godine.

Čini se da je toj ideji sklonija i ministrica gospodarstva Nadia Calviño – koja se do sada tome opirala – s obzirom da se razina zaposlenosti poboljšala tijekom ljeta.

70

milijardi eura bespovratnih sredstava planira primiti Španjolska do 2026. godine

Međutim, Pedro Sánchez priprema još dvije reforme kojima namjerava dodatno udobrovoljiti Podemos. Prva je reforma radnog zakonodavstva, a druga je veliki regulatorni paket tržišta stambenih nekretnina. Naime, pitanje ograničavanja najamnina već je dugo točka prijepora među koalicijskim partnerima.

Španjolski premijer ističe kako će u idućim tjednima predstaviti nacrt proračuna za 2022. godinu, predviđajući da će se gospodarstvo vratiti na predpandemijske razine prije kraja iduće godine. U susjednom Portugalu slična priča.

Premijer António Costa finalizira prijedlog proračuna u pregovorima sa antikapitalističkim Lijevim blokom (BE) te Komunističkom partijom (PCP). Iako nisu u formalnoj koaliciji, ove dvije stranke podržavaju Costinu socijalističku vladu od 2015. u zamjenu za zakonodavne ustupke. početkom tjedna Costa je najavio paket reformi koje se protežu od rješavanja problema nezaposlenosti mladih do povećanja dječjih doplataka kao i ulaganja u zdravstvenu i socijalnu skrb.

Solidarnost, a ne štednja

“Najbolji odgovor na krizu je solidarnost, a ne štednja”, izjavio je portugalski premijer. Vlada u Lisabonu do sada je pregovarala o 48 različitih socijalnih mjera sa sindikatima i poslodavcima.

Međutim, stranke o kojima Costina vlada ovisi o parlamentu nisu pretjerano zadovoljne viđenim. Catarina Martins, liderica BE-a, istaknula je kako je Costa do sada ponudio “mnogo mjera, ali malo rješenja”.

Portugalski i španjolski slučaj pokazuju kako sve više raste pritisak sa svih strana političkog spektra na pitanje kako utrošiti val novca koji se na Pirinejski poluotok počeo slijevati iz europskog fonda za oporavak.

Naime, oba premijera vode manjinske vlade koje se oslanajuju na podršku lijevih stranaka u parlamentu. Španjolska očekuje 70 milijardi eura bespovratnih sredstava te podjednak iznos povoljnih kredita između 2021. i 2026. kroz pandemijski plan oporavka kojeg je osmislila Europska komisija.

Portugal očekuje da će dobiti 14 milijardi eura bespovratnih sredstava, ali namjerava primiti svega 2,6 milijardi eura kredita kako bi spriječio rast javnog duga iznad 130 posto vrijednosti gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close