Pronađeno možda najveće nalazište ‘bijelog zlata’ na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 13. rujan 2023. u 15:19
foto: unsplash

Proizvođači električnih vozila žalili su se na procjene da će se zalihe “bijelog zlata” smanjiti do 2025.

Nalazište litija otkriveno u vulkanskom krateru duž granice Nevade i Oregona moglo bi sadržavati do 40 milijuna tona rijetkog metala. Ovo je vjerojatno najveće takvo nalazište na svijetu, što bi moglo imati veliki utjecaj na industriju električnih vozila.

Procjenjuje se da ležište skriveno u kalderi (kotlu) McDermitta sadrži između 20 milijuna i 40 milijuna tona litija, što bi bilo gotovo dvostruko više od trenutnog rekorda od oko 23 milijuna metričkih tona pronađenog ovog ljeta ispod bolivijske solane, izvijestili su istraživači.

To bi također značajno povećalo ukupne američke rezerve litija, prethodno procijenjene na samo milijun metričkih tona, piše b92.

Belgijska geologinja Anouk Borst rekla je da bi, ako se procjena pokaže točnom, iznenadna prezasićenost američkim litijem – metalom koji traže proizvođači električnih vozila – mogla imati globalne posljedice.

“To bi moglo promijeniti dinamiku litija na globalnoj razini, u smislu cijene, sigurnosti opskrbe i geopolitike. SAD bi imao vlastite rezerve litija i industrije bi se manje bojale manjka opskrbe”, rekao je Borst za Chemistry World.

Proizvođači električnih vozila žalili su se na procjene da će se zalihe “bijelog zlata” smanjiti do 2025., a Kina, SAD i nekoliko zemalja Južne Amerike pokušavaju pronaći velika nalazišta kako bi zadovoljili rastuću potražnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close