Nova studija otkriva trebaju li se cijepiti ljudi koji su preboljeli virus

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2021. u 09:17
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Oko 52 000 osoba je bilo uključeno u ovo istraživanje

Istraživanje kaže kako među velikom analizom zdravstvenih djelatnika, skoro nije bilo zabilježenih slučajeva infekcije SARS-CoV-2 kod onih koji su:

  • Prethodno bili u kontaktu s virusom i nisu bili cijepljeni
  • Prethodno bili u kontaktu s virusom i jesu cijepljeni
  • Nikad nisu bili u kontaktu s virusom i cijepljeni su

No došlo je do povećanja slučajeva infekcije kod osoba koje nisu bile cijepljenje i nisu imale bolest. Prema znanstvenicima, istraživanje predlaže da prirodna infekcija nudi imunitet sličan onome koje nudi cjepivo. Prema tome bi osobe koje nisu imale bolest trebale biti prioritet za cjepivo. Slažu se kako je potrebno još istraživanja kako bi se znalo koliko traje imunitet nakon bolesti. Dok se do tih podataka ne dođe, specijalisti infektolozi savjetuju da se osobe koje su bolest preboljele ipak cijepe jednom dozom.

Oko 52 000 osoba je bilo uključeno u ovo istraživanje, od 2,580 osoba koje su imale bolest, njih 1,360 nije bilo cijepljeno. 49,66o osoba prethodno nije imalo bolest, a 22, 777 se cijepilo. Prema zaključcima, cijepljenje uvelike smanjuje rizik od bolesti kod osoba koje ju nisu preboljele – ali ne i kod onih koji jesu jer se čini da te osobe imaju sličan imunitet osobama koje su dva put cijepljene.

Komentirajte prvi

New Report

Close